Nästa artikel
”Ska jag ha miljöångest för en bil som drar en halvliter per mil?”
Krönika

”Ska jag ha miljöångest för en bil som drar en halvliter per mil?”

Publicerad 29 oktober 2022
När ett reservkraftverk sopar i sig 140 000 liter olja per timme – dygnet runt – har Erik Rönnblom svårt att känna miljöångest för sin bil.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


I somras, en månad före valet, kördes ett av våra reservkraftverk för fullt och då sopar det i sig 140 000 liter olja per timme – dygnet runt! Redan då var elpriserna så höga att det var lönsamt att producera el via ett oljekraftverk. Och i vinter lär det 50 år gamla reservaggregatet behövas för att klara kraftbalansen – om det nu kommer att räcka till. Annars kan det bli tal om tillfälliga bortkopplingar av elabonnenter.

Ska man då behöva ha miljöångest av att köra en bil som drar en halvliter per mil? Och hur sugen blir man på att investera i en elbil för kanske fem- till sexhundratusen kronor? Hur många mil måste man köra innan elbilen blir billigare än bensinbilen? Kommer den ens att bli det? Man kan köra många mil för prisskillnaden mellan bensin- och eldriven bil. Det talas ju om rena ockerpriser på de kilowattimmar som ska värma våra fastigheter.

Svenska kraftnät har varnat för att vi kommer att få problem med den så kallade kraftbalansen, att det tillverkas för lite el i södra delen av landet. Problemet växer avsevärt när södra Europa inte har tillräcklig tillverkning av energi själva.

Allt fler villaägare beställer solceller. Leveranstid i skrivande stund – sex månader!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (35)

  • 2 november 2022 Javisst Skoda. Var man…
  • 2 november 2022 A.L skrev: Tror inte att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.