Nästa artikel
”Moms på enskilda vägar är ett bittert beslut”
Krönika

”Moms på enskilda vägar är ett bittert beslut”

Publicerad 20 augusti 2022
Riskerar att bli lika illa underhållna som de statliga, skriver Erik Rönnblom.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Mervärdesskatt, moms, är en stor intäkt för staten. I fjol flöt det in över 527 miljarder. Inledningsvis var den då så kallade omsättningsskatten en skatt på varor. Men den utvidgades snart till att omfatta tjänster.

Mycket vill ha mer och Skatteverket har signalerat ett nytt ställningstagande då det gäller enskilda vägar, som nu anses vara momsskyldiga. Det beror på att en tysk samfällighetsförening, av EU 2021, ansetts vara skyldig att redovisa moms på levererad värme till medlemmar enligt individuell mätning och debitering.

Enskilda vägar sköts genom samfällighetsföreningar av mer eller mindre frivilliga krafter och underhållet finansieras via avgifter som nu åläggs ett momsuttag att leverera till staten.

Sverige har det femte högsta skattetrycket inom OECD. Men den placeringen kan vi nog förbättra. Världens högsta marginalskatt har vi redan.

Det här gäller förstås alla samfälligheter som har en större omsättning än 80 000 per år. Bittert för alla frivilliga krafter som får ägna mer tid åt pappersarbete. Dessutom blir det svårare att bygga upp vägfonder som man måste ha för att klara större arbeten och då riskerar de enskilda vägarna att bli lika illa underhållna som de statliga!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 21 augusti 2022 Håller med McTar .. Artikeln…
  • 20 augusti 2022 i Sverige letar staten och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.