Nästa artikel
Volvos nya syskonmodell Jiyue 01 börjar säljas
Nyheter

Volvos nya syskonmodell Jiyue 01 börjar säljas

Publicerad 31 oktober 2023
Ännu ett bilmärke gör entré i Geelykoncernen. Jiyue 01 är en eldriven suv med avancerade assistanssystem.

Det börjar bli trångbott i den stora Geelykoncernen. Förutom Volvo Cars och Polestar säljs nu även Zeekr i Sverige, och i Kina finns dessutom flera andra liknande märken under Geelys paraply.

I augusti lanserades ytterligare ett märke, nämligen Jiyue som är ett samarbete med teknikjätten Baidu. Först ut blir en eldriven crossover kallad Jiyue 01 som ska utmana bland andra Tesla Model Y.

Nu har Jiyue 01 börjat säljas i Kina. Den bygger på samma SEA-plattformen som Volvo EX30 och Zeekr X och på den kinesiska marknaden blir Jiyue 01 något billigare än Model Y, trots att Jiyue är större rent fysiskt.

Instegsversionen får ett så kallat LFP-batteri på 71,4 kWh och en räckvidd på 55 mil, men det är enligt den kinesiska körcykeln som är mer tillåtande än den europeiska. Effektsiffran ligger på 272 hk.

Ett steg upp finns en version med 100 kWh-batteri och räckvidd på 72 mil i samma körcykel, och det finns även en prestandaversion med fyrhjulsdrift och 544 hk. Den får en räckvidd på 66 mil.

Jiyue vill vara ett teknikmärke och bjuder på en massiv total skärmyta i interiören på 35,6 tum. Passagerarna kan spela bilspel på infotainmentskärmen. Märket gör också en stor sak av assistanssystemen som är utvecklade tillsammans med Baidu och går under namnet ”Robodrive”.

Det är inte klart om Jiyue 01 även ska säljas i Europa.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (24)

  • 31 oktober 2023 Pi skrev: Guran - eftersom…
  • 31 oktober 2023 Mr Snoid skrev: Apex skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.