Nästa artikel
Volvos intäkter sjunker – trots försäljningsrekord
Nyheter

Volvos intäkter sjunker – trots försäljningsrekord

Publicerad 2024-04-24 09:02 (uppdaterad 2024-04-24 09:11)
Elbilsmarginalen ökade för Volvo Cars under första kvartalet, men den totala omsättningen sjunker trots att mars månad gick rekordbra försäljningsmässigt.

Volvo Cars slog försäljningsrekord i mars månad. Men trots det minskade både omsättningen och rörelseresultatet under första kvartalet. Siffrorna blev sämre än analytikernas förväntningar.

Att omsättningen sjunker kan bero på att Volvo nu börjat sälja elbilen EX30 som är billigare än de flesta andra Volvomodeller. Även valutaeffekter spelar in, enligt Volvo Cars vd Jim Rowan.

När det gäller bruttomarginalen ligger den nu på 16 procent för elbilar – mer än en fördubbling jämfört med sju procent under första kvartalet förra året. Men för bilar med förbränningsmotorer är den siffran 25 procent.

Trögt för kombibilarna

Jim Rowan är optimistisk trots siffrorna: ”Jag övertygad om att vi kan klara dessa utmaningar med hjälp av vår varierade produktportfölj av både helelektriska bilar och förstklassiga ladd- och mildhybrider, i kombination med ett förstärkt fokus på kostnadsåtgärder”, skriver han i en kommentar.

Under första kvartalet låg andelen laddbara Volvobilar på 41 procent och andelen helt eldrivna bilar på 21 procent. Kombibilarna stod för bara sex procent av Volvos totala försäljning. Som jämförelse stod suvarna för 81 procent och sedanmodellerna för tolv procent.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.