Nästa artikel
Volvo nya maskin på plats – kapar tillverkningstiden
Nyheter

Volvo nya maskin på plats – kapar tillverkningstiden

Publicerad 2024-04-22 10:46
Volvo Cars kan kapa tillverkningstiden för ett bakparti från en halvtimme till bara två minuter med en ny maskin som nu är på plats.

Volvo Cars är en av tillverkarna som valt att haka på en trend i bilvärlden, nämligen en så kallad ”megapress” som används i produktionen. Nu är den på plats och har pressat sin första komponent, skriver Dagens Industri.

Det här är en teknik som Tesla var tidigt ute med och som går ut på att pressgjuta stora paneler i ett enda stycke. Det är betydligt effektivare än dagens tillverkningsmetoder och kan ersätta hundratals mindre delar.

En mer ingående artikel om hur tekniken fungerar hittar du här.

Volvo börjar med att pressgjuta bilens bakparti, enkelt uttryckt golvpartiet från baksäte och bakåt. Tillverkningstiden går från en halvtimme till två minuter. Mikael Fermér som är projektledare på Volvo Cars uppger för DI att det är ett nästan lika stort tillverkningssteg som att gå från trä till stål.

– Det är flera fördelar. Vi minskar miljöpåverkan, tillverkningskomplexitet och kostnader och vi ökar möjligheterna för flexibilitet i designen, säger han till tidningen.

Det finns dock frågetecken kring vad som händer om bilen behöver repareras och vissa är oroliga för högre verkstadskostnader vid en olycka. Men det är inget som bilägaren behöver oroa sig för, enligt Motorbranschens Riksförbund.

– Nej, bilindustrin arbetar redan i dag med större pressgjutningsdetaljer och strukturuppbyggnader, har förbundets lack- och skadeansvarigexpert Jan Olvenmo tidigare sagt i en intervju med Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2024-04-24 21:37 Mr Snoid skrev: Matchbox var…
  • 2024-04-23 22:57 V8-Power skrev: ? Alla vet…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.