Observera att bilden är en arkivbild – den visar inte den aktuella elvägen.

Nästa artikel
Tvärnit för Sveriges första permanenta elväg
Nyheter

Tvärnit för Sveriges första permanenta elväg

Publicerad 30 augusti 2023

Observera att bilden är en arkivbild – den visar inte den aktuella elvägen.

Kostnaderna drar iväg och nu avbryts Trafikverkets upphandling av elvägen på E20.

Tanken var att Sveriges första permanenta elväg, på E20 mellan Örebro och Hallsberg, skulle vara färdigbyggd 2025. Men så blir det inte.

Trafikverket avbryter nu den pågående upphandlingen av elvägen eftersom kostnaderna för exempelvis teknik och kringtjänster inte täcks.

”Ökade kostnader har lett till att projektet saknar tillräcklig finansiering”, skriver myndigheten, och hänvisar även till omvärldsläget med inflationen och sämre tillgång på material.

– Det här är inte det scenario vi hade föreställt oss men det var ett nödvändigt beslut, säger Kenneth Natanaelsson, biträdande chef för Trafikverkets elektrifieringsprogram, och fortsätter: 

– Vi såg att de anbud som kom in låg högt över den beräknade budgeten och att projektet inte längre skulle vara genomförbart.

Elvägen ska nu analyseras på nytt för att pressa ned kostnaderna och om det lyckas kan elvägen fortfarande bli verklighet.

Mer om elvägar
  • Elvägar laddar upp fordonen som kör på den medan de körs. Det kan vara en lösning för lastbilar som annars hade behövt tunga batterier för att kunna elektrifieras.
  • Det finns flera olika tekniker som kan användas på elvägar, till exempel en skena i vägen eller luften som fordonen ansluter till eller överföring av ström på elektromagnetisk väg.
  • Trafikverkets uppskattning är att kostnaden ligger på mellan 100 och 300 miljoner kronor per mil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 31 augusti 2023 Satsa på lastbilar med…
  • 30 augusti 2023 100-300 miljoner per mil!…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.