Nästa artikel
Toyotas krocktestskandal växer: Ytterligare sju modeller omfattas
Nyheter

Toyotas krocktestskandal växer: Ytterligare sju modeller omfattas

Publicerad 2024-08-02 11:53 (uppdaterad 2024-08-02 12:41)
Den japanska regeringen uppger att Toyota har manipulerat krocktester, däribland använt andra bildelar än de som används för massproduktion. Nu omfattas ytterligare sju modeller.

I juni hamnade Toyotakoncernen i blåsväder när ett omfattande fusk med krocktester avslöjades. Nu har den japanska biltillverkaren återigen fått bakläxa av landets regering på grund fusk med certifiering och med krocktester. Nu visar det sig att fler modeller än som tidigare angetts  omfattas, rapporterar Reuters.

Totalt är det 14 modeller, inklusive Toyota Harrier och Lexus LM som omfattas. Ministeriet för land, infrastruktur, transport och turism uppger att Toyota inte följde regeringens instruktioner när de genomförde krocktester och andra tester.

Toyota har bland använt andra bildelar i testerna än de som ämnas för massproduktion och de har även manipulerat data i kollisionstester.

Enligt ministeriet har sex av de sju nya modellerna även har certifierats i både Storbritannien och Belgien. Ministerier har därför bett motsvarande myndigheter i länderna att säkerställa modellernas säkerhet.

– Vi var alltför optimistiska under den interna utredningen, säger Toyotas vd Koji Sato.

Han sade också att företaget skyndsamt utarbetar åtgärder för att förhindra en framtida upprepning.

Ministeriet har infört leveransförbud för tre modeller: Toyota Corolla Fielder, Corolla Axio och Yaris Cross. Toyota har även stoppat produktionen av modellerna. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (48)

  • 2024-08-07 15:03 Jag köpte också en japansk…
  • 2024-08-07 11:58 Jag förstår inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.