Nästa artikel
Toyota erkänner fusk i krocktest
Nyheter

Toyota erkänner fusk i krocktest

Publicerad 2 maj 2023 (uppdaterad 3 maj 2023)
Testbilarna modifierades inför testerna. "Oacceptabelt", menar styrelseordföranden.

Toyota och dess dottermärke Daihatsu har manipulerat bilar inför krocktester för att uppnå bättre resultat. Det meddelade företaget självt under en presskonferens i fredags, skriver Reuters.

Ärendet berör 88 000 bilar, varav 76 000 är en variant av Toyotas småbil Yaris kallad Ativ. De flesta av dem skulle säljas i Thailand, Mexiko och Mellanöstern.

Modifikationen ska ha bestått i ett extra jack i dörrsidan på bilar som skulle testas i ett sidokollisionstest. Detta för att undvika att dörrpanelen spricker upp på ett sätt som kan orsaka vassa kanter när sidokrockkudden löser ut, och på det sättet skada passagerarna.

Modifieringen utfördes alltså enbart på de bilar som skulle krocktestas.

Toyotas styrelseordförande Akio Toyoda närvarade själv under presskonferensen, där han sa att det avslöjade fusket är en ”oacceptabel” kränkning av kundernas förtroende. Han lovade också att Toyota nu ska gå till botten med vad som har hänt.

– Vi lovar att utreda vad som hände, förstå de verkliga avsikterna och uppriktigt arbeta för att det inte ska hända igen, sa han, enligt Reuters.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (27)

  • 6 maj 2023 motorcykelentusiasten skrev:…
  • 6 maj 2023 Mr Snoid skrev: MC, hur stor…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.