Nästa artikel
Toyota betalar miljardskadestånd
Nyheter

Toyota betalar miljardskadestånd

Publicerad 2 januari 2013 (uppdaterad 2 januari 2013)
2010 stämdes Toyota i USA då bilar påstods kunna skena. Nu betalar Toyota 7 miljarder kr i skadestånd, men erkänner inga fel.

2010 gick ett stort antal bilägare i USA ihop och stämde gemensamt Toyota för elektronikfel som kunde göra att bilarna plötsligt accelererade. Toyota återkallade 8 miljoner bilar men inga bevis hittades senare för några elektriska fel, och vad som egentligen var anledningen till de skenande bilarna råder det fortfarande delade meningar om.

Nu går Toyota med på att betala 1,1 miljarder dollar (nära 7 miljarder kr) i skadestånd, som dels ska räcka till ett nytt säkerhetssystem i drygt 3 miljoner bilar samt till bilägarna, som ersättning för deras Toyotabilar som sjunkit i värde och sålts.

Toyota erkänner inga fel på sina bilar, men hoppas att skadeståndet ska innebära ett slut på rättsprocessen, som ska ha varit en av de största i amerikansk bilhistoria.

Diskutera: vad tycker du om konflikten?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-01-02 17:16
FZR600R

Det hände ju några andra märken i mindre skala för ett antal år sedan. Själv tror jag att det är förarfel men att folk inte vill erkänna det.

En kvinna for ju över vägen och in i grannens garage, sedan skenade den tillbaka, la den in backen av sig själv också? Folk grips av panik och trampar på fel pedal.

#2 • Uppdaterat: 2013-01-02 17:21
saabnisse

Säkert är det handhavandefel, det är det oftast, men finns det en chans att stämma tar man ju den.
Speciellt i USA där advokaterna ju jobbar med procent på avlurat skadestånd.

Sedan är det ju helt riktigt av Toyota att inte erkänna några fel.
Det kan ju inte finnas fel på en Toyota.

#3 • Uppdaterat: 2013-01-02 17:22
KaptenOberkommando

Rent objektivt är detta ett högst märkligt förhållande: En part anklagar någon för något som (kanske eller inte ...) är bevisat och en part betalar skadestånd i flermiljardersklassen utan att erkänna några fel - som den anklagade parten heller inte kan påvisa. Utan att gnälla över Toyota eller ta märket i försvar så blottlägger allt detta ett genomruttet system i USA. Men detta sättet att ge sig på andra oavsett rätt eller fel sitter i amerikanernas ryggmärg. Man "roar" sig fortfarande med att avrätta folk (inklusive minderåriga och utvecklingsstörda), låsa in folk i isoleringscell i 20 år (!) (stackars Bradley Manning spärrades in i en större hundbur tills han bokstavligen bröt ihop), man låser in folk i koncentrationsläger (!) på obestämd tid utan att ge fångarna en rättegång, man skiter i alla konventioner om mänskliga rättigheter - samtidigt som man kräver just detta av andra länder när det gäller i förvar tagna amerikaner och så vidare.

Alltså, USA måste avpolletteras i alla avseenden och det genast. Världen måste enas MOT USA.

#4 • Uppdaterat: 2013-01-02 17:54
PREVIA

Tur att det bara är i USA som det är fel på bilar och inte i Europa där vi bor.
http://m.youtube.com/watch?v=N3mOK_NDWN4
Förarna gör aldrig några misstag vet vi ju!

#5 • Uppdaterat: 2013-01-02 19:44
PREVIA

Amerikanare reagerar direkt på dessa uppgifter ser man här.
http://www.bbc.co.uk/news/business-19810368
Nu får de som ligger bakom dessa uppgifter i USA hitta något nytt att komma med då den här relativt korta kampanjen inte verkar ha någon verkan och felen som påstods verkar helt upphört utan någon åtgärd gjorts på alla miljoner bilar som sålts senaste åren.

#6 • Uppdaterat: 2013-01-02 20:33
Roy J

Det är inte utan att jag håller med flertalet här - inte minst Kapten.

Som PREVIA konstaterar, så händer inte längre dessa olyckor trots att inga fel rättats till.
Det här är ju inte precis ovanligt när något dras upp till orimliga proportioner som så ofta i 'USA. Många hakar på och tror sig se en förklaring på någon händelse (en bra ursäkt inför sig själv) eller försöker helt enkelt att utnyttja en möjlighet att sko sig.
Jag förstår dock inte varför Toyota betalar ut dessa skadestånd.

Sjukt hur de stämmer varandra till höger och vänster i USA. (Se bara hur Apple fånar sig.)
Minns när jag jobbade på ett företag i foto- kontorsmaskinsbranschen.
I den amerikanska bruksanvisningen stod det noggrant angiviet inom vilka temperaturer och vilka luftfuktigheter som koipiatorn ifråga kunde användas. I den svenska stod det normal rumstemperatur.

#7 • Uppdaterat: 2013-01-03 11:07
Vis

NHTSA did not find a vehicle-based cause of those incidents in addition to those causes already addressed by Toyota recalls.
http://www.nhtsa.gov/PR/DOT-16-11

Men att Toyota avsatt pengar är ju bra, men det skulle vara ganska konstigt om de erkänner ett fel som varken NTHSA eller Toyota kunde hitta

#8 • Uppdaterat: 2013-01-03 13:58
N-iklas

Som vanligt måste jag passa på tillfället att komma med något totalt avvikande och reaktionärt.
Som en nödvändig motvikt till den normala likriktningen.

Dessa händelser anklagar jag lättja, slöhet och slapphet för, skenande bilar händer bara automatväxlade bilar och felaktiga farthållare som också är latmansutrustning, Ford Scorpio, hade farthållare som fick fnatt på 80-talet.

Den som kör en automatväxlad bil blir automatiskt latare, slappare, mindre alert och sämre på att klara av att köra bil.
Vilket öppnar upp för slarv, misstag och oskicklighet men också naivitet att man tror att allt ska gå så fint och lätt ända tills något oväntat plötslig händer och då står man där hjälplös för det finns ingen egen förmåga längre.

Ju mindre man använder pedalerna och ju oviktigare de blir i bilkörningen desto större risk att slappa och ointresserade personer på klassiskt amerikanskt vis trampar på gasen i stället för bromsen när de ska parkera och rutinmässigt förvandlar affärer till rekordsnabba snabbkassor.

Toyotaförare är kanske också sällsynt oengagerade och ointresserade av bilar eftersom köpargumentet är lättja och smidighet och inga problem.
Är de som köper japanska bilar av den gamla klassiska orsaken sämre bilförare än andra genom sitt ointresse för bilen och sin ofta totala okunskap - var sitter tanklocket?
Plus en mängd andra fördomar…
Intressant…

Om bilen inte har någon teknisk utrustning som gör att tekniken kan ta över så kan den heller aldrig rusa iväg om tekniken går sönder.
Även om Toyota verkligen haft trasiga farliga bilar är det i grund och botten de lata bilköparnas eget fel för att de inte orkar köra bil på riktigt.

Annars kan det ju nämnas att Opel och Lexus använt samma automatlådor sedan 1980-talet och skenande Opel har man ju aldrig hört tals om, fast Opel är ju försiktiga med att frossa i trendiga leksaker.

#9 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

N-iklas, varför inte införa osynkade växellådor igen så att man får dubbeltrampa vid varje växling, det om något borde väl få förarna på alerten :)

Eller designa bilarna så som de såg ut vid 1900-talets början, helt rena från krånglande teknik såsom ABS, ESP, antispinn, fyrhjulsdrift, servostyrning m.m. så ska du se att olyckorna snart är ett minne blott...

#a • Uppdaterat: 2013-01-03 19:02
saabnisse

Det stämmer inte, det skedde bilolyckor även vid 1900-talets början.
Att påstå att olyckorna beror på den tekniska utvecklingen är helt fel och det vet ju alla.
Men det ligger något i att allt färre sätter sig in i vad bilkörning innebär, allt fler kör med förutfattade meningar och genom att bilen tar över alltmer av det tekniska förslappas också medvetandet i trafiken hos allt fler.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.