Nästa artikel
Svidande trafikkritik mot förra regeringen och Trafikverket
Nyheter

Svidande trafikkritik mot förra regeringen och Trafikverket

Publicerad 19 december 2023 (uppdaterad 20 december 2023)
Sämre transportmöjligheter och fler döda i trafiken. Det är resultatet av den plan för trafikinfrastrukturen som den förra regeringen och Trafikverket nu får kritik för.

Trafikverket tar var fjärde år fram en plan för trafikplaneringen under de kommande åren, och vilka projekt som ska prioriteras. Den planen får nu tummen ned av Riksrevisionen.

”Regeringen har satt den långsiktiga infrastrukturplaneringen ur spel genom sin styrning av Trafikverket. Trafikverkets svaga kostnadskontroll har förvärrat situationen”, uppger Riksrevisionen i sin rapport.

Domen är tydlig: ”Resultatet är sämre transportmöjligheter och fler döda i trafiken än vad som annars hade varit möjligt.”

Riksrevisionen anser inte att Trafikverket gör de satsningar som skulle ge mest nytta för pengarna. Det beror på svag styrning från regeringen och stora kostnadsökningar de senaste åren. Det är den förra regeringen, ledd av Magdalena Andersson (S), som kritiseras.

Riksförbundet M Sverige tycker att infrastrukturpolitiken på senare år styrts av “politiska käpphästar” snarare än största möjliga nytta för medborgarna.

– Dyra satsningar på snabbtåg eller regionalpolitiska prestigeprojekt har gått före exempelvis viktiga underhållsåtgärder, säger förbundets vd Caroline Drabe.

Vi Bilägare har sökt Trafikverket som uppger att de nyss fått rapporten och inte hunnit gå igenom den för att kunna kommentera. Vi har även sökt Socialdemokraterna utan resultat.


Rättelse 20 december 11.30: I en tidigare version av artikeln framstod det att kritiken riktas mot dagens regering. Den riktas mot förra regeringen.

Uppdatering 20 december 16.00: Socialdemokraternas trafikpolitiska talesperson Gunilla Svantorp svarar att partiet föreslagit en infrastrukturberedning för att ”enas om vägen framåt”.

– Riksrevisionens olika rapporter är givetvis viktiga kunskapsunderlag för oss beslutsfattare men som med alla utvärderingar kan man givetvis alltid diskutera slutsatserna. Nu kommer Riksrevisionens rapport ha sin gång i både riksdag och regering. Utifrån vad regeringen sedan presenterar för förslag utifrån rapporten kommer vi se om vi behöver driva ytterligare förslag för bättre infrastruktur i Sverige, säger hon.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 19 december 2023 Trafikplanering är alldeles…
  • 19 december 2023 Den som blir politiker gör…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.