Förare som är påverkade av trötthet, alkohol eller droger är riskfaktorer i trafiken. Yrkesförare är särskilt påverkade av trötthet – det finns undersökningar som visar att mer än hälften av långdistansförare någon gång nästan somnat bakom ratten.
Det EU-finansierade forskningsprojektet Fitdrive har som ambition att avhjälpa det här problemet genom att sätta förare under ständig övervakning – med hjälp av artificiell intelligens.
I projektet ska en mängd olika parametrar om förarna övervakas med kameror, sensorer och annan mätutrustning.
Datorer ska sedan med hjälp av maskininlärning lära sig hur de normala köregenskaperna hos individuella förare ser ut, och på det sättet kunna upptäcka om något inte står rätt till. Mjukvaran ska kunna associera olika beteendemönster till deras mest troliga orsaker och ska alltså kunna skilja på om föraren är full, hög eller trött.
Förarens tillstånd rapporteras sedan i realtid både till föraren själv och till polispatruller.
Mälardalens högskola är en av tio aktörer från sju länder som deltar i projektet. Mobyen Uddin Ahmed, docent och projektledare vid högskolan, säger i ett pressmeddelande att systemet kommer att förbättra trafiksäkerheten och ge bättre arbetsförhållanden för yrkesförare.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (1)
- 23 september 2021 Måste redan nu vara den mest…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.