Luftföroreningar, särskilt de små partiklar som frigörs vid förbränning av fossila bränslen, kan orsaka lungcancer hos människor. Det slår en grupp forskare vid brittiska Francis Crick Institute fast i en studie publicerad i tidskriften Nature.
I tester på möss har man kommit fram till att de små så kallade PM 2,5-partiklarna som bland annat orsakas av avgaser och däckslitage kan ”väcka” vilande cancerceller och trigga igång sjukdomen – även hos människor som aldrig har rökt.
Rökning är den främsta orsaken till lungcancer – omkring 80 procent av de som drabbas är eller har varit rökare. Omkring hälften av sjukdomsfallen hos de som aldrig har rökt kan kopplas till utsläpp från trafiken, slår forskarna nu fast.
Professor Charles Swanton, som ledde studien, menar att resultaten fundamentalt förändrar hur man ser på lungcancer hos människor som aldrig har rökt. Nu menar han att det är viktigt att förmå politiker att minska luftföroreningarna i städer.
– Det här ger oss mandat att uppmuntra våra demokratiskt valda ledare att göra sitt bästa för att sänka utsläppen i städer, där människor inte kan välja vilken luft de andas, säger han till Sveriges Radio.
Partikelhalterna i europeiska städer har minskat kraftigt sedan 1970-talet, i takt med av bilarnas avgasrening blivit bättre. Den största källan till utsläppen är nu industriella processer. En stor del av de partikelutsläpp som trafiken orsakar kommer i dag från däck och bromsar.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (0)
Läs kommentarer och diskuteraGenom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.