Nästa artikel
Så klarar annonssajterna vår granskning: Flera får underkänt
Nyheter

Så klarar annonssajterna vår granskning: Flera får underkänt

Publicerad 31 oktober 2023 (uppdaterad 31 oktober 2023)
Wayke har betydligt färre annonser på sin sajt än konkurrenterna – men också bättre kontroll på förbjudna formuleringar och tveksamma handlare som inte följer reglerna. Det visar vår genomgång.

Den som ska köpa bil börjar ofta med att leta annonser på stora sajter som Blocket. Men en granskning Vi Bilägare gjorde nyligen visade att Blocket och syskonsajten Bytbil innehåller mängder av tveksamma bilannonser.

Det kan till exempel handla om mätarskruvade bilar, annonser från handlare som upprepade gånger valt att strunta i Allmänna reklamationsnämndens beslut och annonser med texten ”Reservation mot felskrivning”, som är juridiskt verkningslös.

Trots att Blocket har regler som handlarna måste följa saknas flera tekniska spärrar som skulle kunna hindra många av dessa annonser från att publiceras. Blocket förlitar sig i stor utsträckning på att enskilda privatpersoner ”anmäler” förbjudna annonser, men har några veckor efter Vi Bilägares granskning ändrat sig och skärpt kraven på handlare som fällts av ARN.

Bilweb är en av sajterna i vår granskning som släpper igenom annonser med tveksamma formuleringar.

Vi Bilägare har nu gått igenom ytterligare tre sajter – Autouncle, Bilweb och Wayke – för att se om dessa plattformar har färre ”fulannonser”. Från Autouncle får vi inga svar alls.

Bilweb har tidigare inte haft någon spärr mot annonsörer som inte följer ARN:s beslut. Nu uppger Bilweb att sajten tagit åt sig av kritiken och ska ”granska” de handlare som inte följer ARN:s beslut. Men exakt vad den granskningen går ut på, och varför handlarna inte spärras redan innan de hamnar på Svarta listan, får vi inget svar på.

Någon spärr mot att ladda upp annonser för bilar där mätarställningen är lägre än vid senaste besiktningstillfället finns däremot inte, och inte heller något stopp för bilar som varit krockade och där det inte nämns i texten.

Men där kontrar Bilweb å andra sidan med att det finns kostnadsfria rapporter att ladda ned med bilarnas historik. Dessa rapporter innehåller datum med besiktningar och mätarställningar, om fordonet är rapporterat stulet eller om fordonet t ex varit krockat och blivit inlöst. Det kräver dock att bilköparen aktivt klickar för att få tillgång till rapporten.

Någon spärr mot tveksamma formuleringar som ”reservation mot felskrivning” finns inte heller.

Wayke har det klart lägsta antalet annonser i vår genomgång, men å andra sidan bäst kontroll på vilka annonser som får publiceras.

Läget är bättre hos Wayke, som har hårdare kontroller av de bilannonser som läggs upp. Kanske är det därför som Wayke ”bara” har 34 400 annonser i sin databas – en bråkdel av de över 100 000 handlarannonser som Blocket kan skryta med.

Till att börja med ska en bilannons vara kopplad till ett registreringsnummer för just den bilen som annonseras, inget annat.

– En stor del av de annonser som finns på nätet har ett registreringsnummer som hör till ett annat fordon eller till inget fordon alls. Vi använder både egna verktyg och extern leverantör för att se till att annonsen stämmer överens med bilens historik och väsentliga detaljer finns med, säger Sofia Forsling som är vd för Wayke i Sverige.

Sofia Forsling är vd för Wayke i Sverige.

Sajten har också en särskild rutin för att sålla bort bilhandlare som inte följer ARN:s beslut.

– Ingen av de annonsörer som finns med på Råd & Röns Svarta lista annonserar hos Wayke, säger Sofia Forsling och förklarar att annonser från handlare som inte följer ARN:s beslut sållas bort redan innan de svartlistats av Råd & Rön.

Det finns också en teknisk spärr som gör det omöjligt att ladda upp annonser för bilar med misstänkt låg mätarställning i förhållande till senaste besiktningstillfället, en spärr mot annonser för bilar som varit krockade och en spärr mot ”reservation för felskrivning”.

Det finns däremot ingen spärr mot bilhandlare som har dömda brottslingar i verksamheten.

– I fall då anställda är dömda för brott som har med bedrägerier eller andra, i sammanhanget relevanta, brott att göra så görs en bedömning av ansvariga på Wayke.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.