- Blocket har problem med tveksamma annonser trots att sajten påstår sig vara en trygg marknadsplats.
- Svartlistade bilhandlare har aktiva annonser på Blocket, och det finns ingen teknisk spärr mot att lägga upp annonser på mätarskruvade bilar eller annonser med förbjudna formuleringar.
- Blocket arbetar på att förbättra kontrollen men är beroende av att enskilda privatpersoner gör anmälningar.
I flera årtionden har Blocket varit den klart största annonssajten för begagnade bilar. Även Bytbil, som ingår i samma koncern, har tusentals bilannonser listade.
Men trots att till exempel Blocket beskriver sig själv som en ”trygg marknadsplats” med fokus på säkerhet florerar mängder av tveksamma, eller till och med förbjudna, annonser på sajten. Ett exempel är annonser från handlare som struntar i besluten från ARN (Allmänna reklamationsnämnden).
Bilhandlare och andra företag i motorbranschen är den största kategorin på Svarta listan som publiceras av Råd & Rön. En av bilhandlarna som varit svartlistad sedan flera år har i nuläget 80 annonser på Blocket. De svartlistade bilhandlarna har annonser ute för nästan 350 miljoner kronor, enligt tidningen.
”Målet är att så långt möjligt hjälpa säljare och köpare att komma överens och lösa tvisten på bästa sätt”
Men Blocket vill inte införa någon generell regel om att alla handlare som struntar i ARN:s beslut ska tas bort. Det finns heller ingen aktiv kontroll om svartlistade handlare lägger upp annonser utan Blocket är beroende av att enskilda personer anmäler annonser en och en.
– I dessa fall är Blockets policy att alltid agera på anmälningar som vi får in angående handlare som inte följt ARN:s beslut. Här är målet att så långt det är möjligt hjälpa säljare och köpare att komma överens och lösa tvisten på bästa sätt, säger Jessica Cervin som är kundsäkerhetschef på Blocket.
Åtgärd på gång
Hon säger också att Blocket de senaste månaderna ”jobbat hårt” för att kartlägga och se över hur kontrollen av svartlistade handlare kan ses över och skärpas. Till exempel utvecklas ett system för att följa bilhandlare som förekommer hos ARN flera gånger och de handlare som inte sköter sig kan varnas eller stängas av.
– Just nu är vi i kontakt med ARN för att tillsammans med dem försöka hitta en metod för att vässa våra processer.
Hittills i år har ett tiotal handlare stängts av eller varnats. Men enligt Blocket är det inte så enkelt som att bara stänga av de svartlistade handlarna. Det finns fall där företag hamnat på Svarta listan men efter det kommit överens med kunden, eller där handlaren försökt nå en överenskommelse utan att lyckas och det gör frågan ”mer komplex än man kan tro”, enligt Jessica Cervin.
– Till exempel finns det fall där en handlare gått med på att ta tillbaka en bil men sedan inte lyckats få kontakt med köparen. Det finns också fall där bilhandlaren accepterat att köparen ska få häva köpet av bilen men där parterna är oense om hur stort avdrag som ska göras för den användning som köparen haft av bilen, säger hon.
Ingen teknisk spärr
En privatperson som vill chatta med en säljare behöver verifiera sig med BankID eller telefonnummer. Men att utöka BankID-kravet till alla användare skulle enligt Blocket stänga ute för många.
– Till exempel personer som inte har ett svenskt personnummer eller vissa äldre som inte har BankID. Vi ser också att antalet bilbedrägerier är försvinnande få, men här har vi mot en nollvision och i enlighet med den jobbar vi hela tiden med att utveckla vårt säkerhetsarbete.
Det finns flera andra funktioner som skulle kunna minska antalet tveksamma bilannonser på Blocket men som inte finns på plats.
- En spärr som gör det omöjligt att lägga upp annonser för bilar där mätarställningen är lägre än vid det senaste besiktningstillfället.
- En kontroll av bilhandlare där dömda brottslingar figurerar i verksamheten, exempelvis i styrelsen, får annonsera.
- En spärr mot att lägga upp annonser för bilar som tidigare varit krockade men där det inte nämns i annonstexten.
I samtliga dessa fall förlitar sig Blocket på att enskilda personer anmäler tveksamma annonser och bilar. Först därefter görs en uppföljning.
– Om man säljer en bil under falska förespeglingar, till exempel att den gått fler mil än man som säljare uppger, kan man göra sig skyldig till bedrägeri, något vi på Blocket har en fullständig nolltolerans mot. Vi kan både göra en utökad granskning av annonsören, vid behov stänga av användare men också guida vidare och och hjälpa till med en eventuell polisanmälan, säger Jessica Cervin.
Förbjuden formulering
Det finns inte heller någon varning om bilhandlaren använder formuleringen ”reservation mot felskrivning”, en text som inte har någon rättslig verkan men som kan få bilköpare att tro att handlaren kan komma undan trots att annonstexten är felaktig.
Här hävdar dock Jessica Cervin att Blocket angripit problemet på flera sätt: genom utskick, webbinarier och direktkontakter med handlare. Formuleringar som ”befintligt skick” och ”reservation mot felskrivning” är numera förbjudna.
– Men en del av våra annonser importeras från andra plattformar där denna typ av formuleringar kan förekomma. Det förekommer dock i en försvinnande liten del av alla annonser på Blocket och vi följer löpande utvecklingen i denna fråga.
Att annonsen importeras från en annan plattform är däremot inget tekniskt hinder för att formuleringen kan rensas bort. Uppgiften om att texten förekommer i ett ”försvinnande litet” antal annonser stämmer inte heller – Vi Bilägare har hittat den i åtminstone 2 700 aktiva bilannonser på Blocket vilket motsvarar nästan tre procent av handlarannonserna. Den förekommer även hos flera auktoriserade bilhandlare.
När vi konfronterar Blocket med den uppgiften får vi veta att vissa handlare ”rundat” förbudet genom att skriva texten under rubriken Utrustning i stället för Beskrivning.
– Därför har vi nu påbörjat ett arbete för att utöka vår blockering och göra den mer omfattande, säger Jessica Cervin.
- Att lägga in en bilannons på Blocket kostar 179 kronor för privatpersoner och mellan 118 och 447 kronor för företag.
- Baserat på de annonser som finns på Blocket just nu har bolaget håvat in 3,5 miljoner kronor från privatpersoner och minst 11,3 miljoner från bilhandlare.
- Enligt ägaren Schibsteds årsredovisning låg vinsten för Blockets annonser på tre miljoner kronor om dagen förra året, men i den siffran ingår samtliga kategorier som exempelvis bostäder och jobb.
- Vinstmarginalen är massiva 38 procent tack vare ”god kostnadskontroll”, enligt årsredovisningen, och motorkategorin växte med tolv procent jämfört med 2021.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (6)
- 27 september 2023 Har anmält ett par annonser,…
- 27 september 2023 Blocket är en guldgruva för…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.