Nästa artikel
Prisras på begagnade bilar – nu råder köparens marknad
Nyheter

Prisras på begagnade bilar – nu råder köparens marknad

Publicerad 27 april 2020 (uppdaterad 27 april 2020)
Priserna i bilhallarna sjunker men efterfrågan på elbilar och laddhybrider skjuter i höjden.

Priserna på begagnade bilar störtdyker, enligt ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil. Mellan januari och mars föll begagnatpriserna med tolv procent.

Priserna för begagnade bilar steg i januari eftersom många nya bilar fick en högre straffskatt under de första tre åren. Det gjorde att fler slog till på en begagnad bil istället. Men därefter har priserna sjunkit.

”Samtidigt har lagren hos bilhandlarna successivt fyllts på och ligger på historiskt höga nivåer”, skriver Kvdbil i ett pressmeddelande, som också gör klart att det i nuläget råder ”köparens marknad”.

– Innan coronapandemin styrdes prisutvecklingen nästan uteslutande av politiska beslut, men nu är det framför allt den ekonomiska utvecklingen som påverkar, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Även försäljningen av begagnade bilar minskade under mars, med nästan sju procent jämfört med samma månad förra året. Anledningen är förstås coronapandemin som får många att vänta med bilköpet.

Elbilar och laddhybrider står för en liten del av alla sålda begagnade bilar men ökningstakten är explosionsartad. För elbilar och laddhybrider var försäljningsökningen hela 60 respektive 66 procent under första kvartalet jämfört med samma period förra året.

Volvo V70 är fortfarande Sveriges populäraste begagnatbil följt av Volkswagen Golf och Passat. Var femte bil som bytte ägare var en Volvo.

När det gäller försäljningen av nya bilar tappade den inte särskilt mycket under mars. Men branschorganisationen Bil Sweden tror på en större nedgång i april och har även skrivit ned prognosen för resten av året.

Den stora försäljningsminskningen innebär att många handlare försöker få iväg bilar med rabatter. Här kan du se vilka märken som har störst och minst rabatter just nu.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-04-28 12:53
Svenne60

"störtdyker" är ett kraftigt ord, för mig är det halva priset eller mindre men det handlar nog om minus 5-10%

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.