Nästa artikel
Opel Astra OPC – tidernas starkaste
Nyheter

Opel Astra OPC – tidernas starkaste

Publicerad 4 november 2011 (uppdaterad 7 november 2011)
Nu presenterar Opel fabrikstrimmade Astra OPC. Busbilen blir den snabbaste Astran någonsin – med 280 hästar under huven.

Opel Astra lanserades i ny generation 2009 och följs nu upp av effektstinna toppvarianten Astra OPC, trimmad av den egna prestandadivisionen Opel Performance Center.

Bilen får en direktinsprutad, turboladdad bensinmotor på 2,0 liter som levererar 280 hästkrafter och 400 newtonmeter till framhjulen. Toppfarten på 250 km/tim har aldrig tidigare noterats med en serietillverkad Astra.

Nya Astra OPC får dessutom sportchassi med differentialbroms, som enligt Opel ska ge extra sportiga köregenskaper. Det adaptiva chassiet tillåter också att föraren justerar stötdämpare, styrning och gaspedalens respons i tre lägen.

Att vi har att göra med en hetlevrad busbil ska förstås synas på utsidan. Bland nyheterna finns en takvinge, specialdesignade fälgar och nya utblås. På insidan finns så klart skålade sportstolar, en mängd OPC-logotyper och en ratt som är platt nedtill.

Nya Opel Astra OPC börjar säljas i Sverige under sommaren 2012.

Diskutera: Vad tycker du om Opel Astra OPC?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2011-11-05 20:32
Juppe (ej verifierad)

@N-iklas
Märkligt inlägg. För det första är inte Astra OPC "världens starkaste framhjulsdrivna serietillverkade bil med bensinmotor".
För det andra, så verkar du vara positivt inställd till mycket effekt, men bara när det gäller Astra och inte Insignia?
För det tredje så tror jag tvärt om att Opel inte har som mål att vara effektstarkast med sina OPC-bilar. I så fall misslyckas de rätt kapitalt.

#9 • Uppdaterat: 2011-11-06 13:03
N-iklas

Mycket intressant, vilken är i så fall starkast?
Det vill jag bra gärna veta.
Har letat igenom alla bilar som finns men inte lyckats hitta någon.
Tala gärna om vilken det är som är starkast.

Räknat både i hk och vridmoment, vissa menar ju att styrka är vridmoment och inte hk men jag menar både och, så mer vrid men färre hk räknar jag som att vridmomentet kompenserar för färre hk vilket ger likvärdigt resultat – men inte starkare.

Focus RS500 tillverkas inte längre och det var ingen serietillverkad bil.

Och om man nu är starkare än konkurrenterna – med undantag för små serier av specialmodeller i begränsad upplaga – så hur har man då misslyckats?

Och allt vad jag skrivit är ju helt korrekt när det gäller Vectra, Zafira och Meriva så hur kan det vara fel eller misslyckat?

Och vad det gäller att vara effektstarkast så gäller inte det hela tiden, utan bara en enda gång för varje modell ett enda eller några år, det räcker, att de andra sedan går om efter ett tag spelar ingen roll, En gång Champ alltid…

Det började 1988 med Kadett GSi 16V, det fanns inget som hade en chans mot den på vanliga vägar, på bana var den inte lika bra, men det spelar ingen roll.
Och Meriva och Zafira är fortfarande värst i sina klasser trots att de inte tillverkas längre.

Gamla Ford Focus med 305 hk hade fortfarande lite problem med effekten, lite vridmoment, lite understyrningstendenser, så en minskning med 25 hk till 280 borde nästan garantera ett nästan perfekt uppträdande.

Framvagnen på Astra kommer i huvudsak från Insignia med 325 hk, nu behöver den bara klara 280, det kan knappast misslyckas.

Och vad Insignia beträffar så har jag redan skrivit att mer effekt än vad som är funktionellt är meningslöst.

Lägg också märke till att det är konkurrenternas svaghet som gör OPC starka och inte OPC:s styrka.

#a • Uppdaterat: 2011-11-06 13:13
Lars58

@Juppe. Har inte heller koll på detta, men kan du nämna vilken/vilka som är starkare? Focus RS kan väl knappast anses serietillverkad då den tillv i begr upplaga för att kunna homologeras i rallysporten.
Sen tror inte jag heller att Opel siktar på "starkast i världen" däremot vill dom nog vara konkurrenskraftiga i just denna bilklass. Och det har dom väl lyckats ganska bra med.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.