Nästa artikel
Olika snömängder krävs för plogning
Nyheter

Olika snömängder krävs för plogning

Publicerad 9 december 2011 (uppdaterad 9 december 2011)
Snödjup på över decimetern eller bara ett litet snötäcke, så mycket snö krävs innan olika kommuner påbörjar snöröjning.

200 av landets 290 kommuner har svarat på en enkät från däcktillverkaren Continental om kriterierna för snöröjning. Undersökningen visar att kommunerna väntar olika länge innan plogbilarna skickas ut på vägarna.

I Täby, Kävlinge, Skurup, Sollefteå och Mellerud påbörjar man snöröjningen redan vid tre centimeter snö. I Norsjö, Nyköping och Alingsås väntar man i sin tur tills det fallit mer än 14 centimeter. Siffrorna gäller kommunernas centrala delar.

– Skillnaden i väggrepp vid tre centimeters snödjup och 14 centimeter är markant. Bland annat är risken att snön packas många gånger större. Ett tunt snötäcke kan blåsa undan eller köras upp av fordon, säger Mattias Palmgren, produktchef på Continental

Trafikverket har ansvar för snöröjningen på statliga vägar. På de mest trafikerade sträckorna krävs endast en centimeter snö innan plogbilarna rullar ut.

Diskutera: Vad tycker du om skillnaderna i snöröjning?

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-12-10 12:46
Rustan Werling

14 centimeter är ju helt sanslöst egentligen, sen när dom väl kör ut sina plogbilar så är ju allting packat och sen får man köra på en spårig tvättbräda efter det. Här i Säffle plogas det sent, istället ger dom sig ut och sandar så att vi får en brun sörja att sladda omkring på.

#2 • Uppdaterat: 2011-12-12 16:54
dogdex

Det bästa resultatet blir ju om dom kör ut när det kommit ca 5 cm för då blir det inte så spårigt på vägen men vägar som har spår i asfalten blir jäkligt farliga när dom saltar och det blir sörja i spåren där hjälper ingen plogning vet inte vad man skall göra åt dessa dåliga vägar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.