Nästa artikel
Nytt körkort från 19 januari 2013
Nyheter

Nytt körkort från 19 januari 2013

Publicerad 18 december 2012 (uppdaterad 19 december 2012)
Nästa år får det svenska körkortet nytt utseende och förbättrad säkerhet. Kortet blir mjukare, tunnare och får nya inslag av gult.

Den 19 januari nästa år börjar nya körkortsregler gälla i Sverige och samtidigt introduceras också ett uppdaterat körkort med delvis nytt utseende.

Det nya körkortet är lite tunnare och mjukare jämfört med i dag, fotot är mindre och placerat i mitten på den vänstra sidan och bakgrundsfärgen har en annan rosa nyans med inslag av gult. Kortet har också anpassats för att visa födelsesiffrorna som i övriga Europa, enligt modellen DD.MM.ÅÅÅÅ.

Vänder vi på körkortet noterar vi att streckkoden som tidigare funnits i det nedre högra hörnet är borta, den har helt enkelt fått ge vika för att tabellen med totalt 15 körkortsbehörigheter, varav fem nya, ska få plats. Streckkoden har ersatts med en så kallad datamatrix som innehåller samma information som tidigare.

Körkortet har tagits fram i samarbete med Statens kriminaltekniska laboratorium och enligt Transportstyrelsen ska det bli svårare att förfalska.

– Över 6 miljoner personer har ett körkort och man använder sitt kort dagligen för att legitimera sig. Därför har säkerhetsaspekterna i arbetet haft högsta prioritet, säger Katarina Fröberg, direktör för Transportstyrelsens körkortsavdelning.

De nya körkorten är liksom tidigare giltiga identitetshandlingar inom Sverige, men de gamla korten kommer också gälla efter den 19 januari. Katarina Fröberg igen:

– Tidigare körkort kommer givetvis fortfarande att vara giltiga. De gäller fram tills det datum som finns angivet på kortet. Man behöver alltså inte byta ut sitt gamla körkort förrän giltighetstiden går ut, såvida det inte blir ogiltigt av någon annan anledning.

Läs också:
Nytt körkort från 19 januari 2013

Diskutera: Vad tycker du om det nya körkortet?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-12-18 12:10
Hackenbush

Jag har ganska nyligen fått nytt körkort så jag slipper detta fula kortet på ett tag.
Detta ser ut som något någon har totat ihop i photoshop.
Nu sist så tog jag mitt körkortsfoto själv med digitalkamera och skrev ut på skrivaren hemma och skickade med till körkortsregistret. Det var inga problem alls och billigt blev det.

#2 • Uppdaterat: 2012-12-18 12:19
JOCA_1

Jag tycker det är lite trist att bara läsa Transportstyrelsens egna ord istället för att journalisterna faktiskt skriver själva... :(

Men, hur som haver, nu är mitt körkort giltigt till 2019, så jag behöver inte byta på några år ännu... tack och lov. Sen får jag byta vart 5 år eftersom jag har C och DE-kort också.... ända tills jag blir blind och döv....

#3 • Uppdaterat: 2012-12-18 12:26
Leif Larsson (ej verifierad)

Mindre foto!
Kan du inte se dig själv på fotot, så är det dags att skaffa glasögon eller lämna in "lappen".

#4 • Uppdaterat: 2012-12-18 13:09
Peugeote-Pär

Det är bra ändå att korten kommer se typ lika ut i hela EU för blev påkörd av en Polsk snubbe i helgen och så såg jag detta typ av kort (tror jag) och skulle vi haft samma kort här så vet man direkt vad man ska titta efter.

#6 • Uppdaterat: 2012-12-18 13:52
hultarn

Lite intressant att det nya lika lite som det gamla kommer att duga som ID i utlandet.
Där är de helt förvånade över att vi inte har ID-kort om vi har körkort.

Hade det inte varit smart att i samarbete med SKL se till att det nya funkar i utlandet?

#7 • Uppdaterat: 2012-12-18 14:09
Hackenbush

När jag skulle ta ut pengar i en bank i Usa så krävde man min st 2 id-kort och jag skulle bara ta ut motsvarande 700 svenska kronor.
De godkände faktiskt mitt svenska körkort tillsammans med mitt pass.

AM/B = Ambulans/Brandbil?
AM/B = Amazon/Borgward?

#8 • Uppdaterat: 2012-12-18 14:12
Mistro

Undrar vad AM/B är för ett körkort...? ;)

Lite info om mycket:
http://korkortsportalen.se/Nya-korkortsregler-i-januari-2013/

#9 • Uppdaterat: 2012-12-18 14:16
hultarn

AM= moppekortet (istället för förarbeviset)

#a • Uppdaterat: 2012-12-18 14:18
Mistro

AM är ju redan ett körkort och på det får man köra Eu-moppe och traktor.

Blir lite rörigt tycker jag om det framöver skall stå med att de som har B-kort även får köra moppe! ...logiskt kan tyckas även om man skriver ut att man får köra bil också då man har ett C-kort o.s.v ( t.e.x BE CE ...borde ju då ha räckt med CE )

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.