Nästa artikel
Ny undersökning: Bilförare luras av assistanssystemen
Nyheter

Ny undersökning: Bilförare luras av assistanssystemen

Publicerad 12 oktober 2022
System som Teslas Autopilot kan invagga föraren i falsk trygghet, visar en ny rapport. Många bilägare tycker det är okej att titta bort och göra annat medan systemet är igång.

Nya bilar har ofta mängder av olika assistanssystem som ska göra körningen säkrare och bekvämare, framför allt på motorväg. Men än så länge gör de inte bilen självkörande.

En ny studie från USA visar dock att många bilförare ändå upplever systemet som ”självkörande” och att det därför är okej att ägna uppmärksamheten åt annat än bilkörning. Studien är gjord av amerikanska försäkringsorganisationen IIHS som tidigare avslöjat att autobromssystem kan fungera dåligt i mörker.

Eftersom dagens system inte gör bilen självkörande har biltillverkarna försökt förklara det för ägarna både i särskilda texter och varningar i infotainmentsystemet och i manualen. Men det verkar alltså inte ha fungerat.

Biltillverkarna har försökt förklara hur systemen fungerar – men det verkar inte ha fungerat

IIHS har låtit 600 bilägare som använder exempelvis Teslas Autopilot eller Nissans ProPilot svara på frågor i en enkät. Många uppger att de är mer benägna att göra annat när systemen är igång än föraren kör helt själv.

Fyra av tio personer som använder Teslas Autopilot tycker det är okej att titta bort från vägen och ägna sig åt annat medan systemet är aktiverat.

– Det stora budskapet här är att de personer som är tidigt ute med dessa system fortfarande har dålig förståelse för teknikens gränser, säger David Harkey, ordförande för IIHS, som också uppger att hur systemen marknadsförs kan skapa farliga missuppfattningar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 12 oktober 2022 Om man är ointresserad av…
  • 12 oktober 2022 Tesla varnar väl efter en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.