Nästa artikel
Ny rapport: Biltillverkarna släpar efter med fossilfritt stål
Nyheter

Ny rapport: Biltillverkarna släpar efter med fossilfritt stål

Publicerad 2024-09-20 06:05
Biljättarna behöver snabba på sin satsning på stål med lägre koldioxidutsläpp, enligt en ny rapport.

Det pratas mycket om utsläppen medan bilen körs, men utsläppen som görs när den tillverkas får inte alls lika mycket uppmärksamhet.

Tankesmedjan ICCT har gjort en granskning av vilka biltillverkare som satsar på fossilfritt stål till 2030. Totalt har 17 tillverkare granskats, men bara fyra av dem har gått med på att använda fossilfritt stål i någon omfattning: General Motors, Ford, Mercedes och Volkswagen.

Det motsvarar bara två procent av det stål som de 17 biltillverkarna beräknas använda globalt.

När ICCT även räknar med stål som sänker utsläppen men inte räknas som fossilfritt ökar den siffran till fyra procent. Enligt tankesmedjan är det ytterligare två biltillverkare som satsar på den typen av stål: Volvo Cars och BMW.

– Bilindustrin kan spela en avgörande roll i att göra en av världens smutsigaste industrier renare, säger Marta Negri, forskare på ICCT.

Biltillverkarna förlitar sig i dag till stor del på kolberoende stålproducenter med höga koldioxidutsläpp. Enligt ICCT skulle en bil som använder 100 procent fossilfritt stål öka bilpriset med en procent, eller 3 000 kr för en bil som kostar 300 000 kr.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2024-09-20 18:39 Då är det väl bättre att…
  • 2024-09-20 17:52 Rostfritt stål vore ett…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.