Den svenska batteriproducenten Northvolt vill att Sverige ska återuppta brytning av kobolt och bli en hållbar producent av det metalliska grundämnet. Det skriver Dagens Industri.
– Det finns potential att på sikt få en geografiskt kompakt värdekedja. Det skulle vara bra för oss logistikmässigt, operationellt och miljömässigt, säger företagets kommunikationschef Jesper Wigardt till tidningen.
I dag bryts ingen kobolt i Sverige, men det förekom på 1700- och 1800-talen. Enligt Christina Wanhainen, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, finns det fler än 50 kända koboltreserver i Sverige, både i gamla gruvor och på nya platser.
Grundämnet kobolt är en viktig beståndsdel i många av de batterityper som används i elbilar, mobiltelefoner och datorer. Det utvinns i dag till stor del i Kongo, där brytningen delvis förknippas med omänskliga arbetsförhållanden och barnarbete.
När bilindustrin ställer om till batteridrivna bilar kommer efterfrågan på batterier och nödvändiga råvaror att öka. Northvolts stora produktionsanläggning i Skellefteå är ännu inte i drift, men företaget har trots det mottagit investeringar på över 50 miljarder kronor och beställningar värda 230 miljarder – bland annat från biljätten Volkswagen.
Kommentarer till artikeln (11)
- 14 augusti 2021 Ja nåväl, kobolt har fler…
- 13 augusti 2021 I labben ska det tydligen…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.