Eu förbjuder krom 2024.

Nästa artikel
Krom förbjuds av EU
Nyheter

Krom förbjuds av EU

Publicerad 31 juli 2023

Eu förbjuder krom 2024.

EU förbjuder användningen av krom från och med nästa år.

2024 blir det förbjudet att tillverka krom. Detta påverkar ett flertal industrier, de största är bilindustrin och byggindustrin.

Vi vet sedan ett långt tag tillbaka att det man kallar för sexvärdigt krom kan vara väldigt skadligt för hälsan. Denna typ av krom förbjöds av EU redan 2006 i elprodukter. 2015 förbjöd man även import utav läderprodukter som innehöll sexvärdigt krom och 2017 förbjöds det i de flesta industrier inom EU. Sexvärdigt krom är den farligaste sortens krom men allt krom under det är också skadligt för hälsan. Det är därför inte underligt att beslutet tagits att förbjuda krom ytterligare.

Tillverkningen av krom utsöndrar stora utsläpp och är skadligt för den som arbetar med det. Ämnet är cancer framkallande och sägs vara 500 gånger giftigare än dieselutsläpp.

Krom var länge en stor del av bilens design och har varit lite av en statussymbol. Det var länge sedan krom stack ut som en bländande hägring på motorvägen men det används fortfarande. Främst används krom mycket i färg men också i lister och andra mindre trim detaljer. Biltillverkare kommer därför behöva hitta nya metoder och material för att skapa samma glimrande effekter som kromfärgen, och statussymboler som krom listen. Eller så markerar detta en ny era för bilindustrin utan blänkande detaljer.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 2 augusti 2023 Hur ska vi tillverka…
  • 2 augusti 2023 Vad jag läst så förbjuder…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.