Nästa artikel
Kia EV9 ska säljas i Europa – premiär 2023
Nyheter

Kia EV9 ska säljas i Europa – premiär 2023

Publicerad 29 mars 2022
Kia ska lansera den stora och kantiga elsuven EV9 på den europeiska marknaden under nästa år.

Startskottet för lanseringen av Kias nya elbilsmodeller gick med EV6 som presenterades för ett år sedan och nu även vunnit titeln Årets Bil.

Men fler modeller ska följa, och nu står det klart att den betydligt större suven Kia EV9 också ska lanseras i Europa när den visas upp under nästa år.

Kia EV9 blir märkets största modell och med utgångspunkt i konceptbilen som visades upp förra året blir det en kantig och sjusitsig suv i samma klass som Volvo XC90. Det skiljer bara två centimeter i längd mellan modellerna.

Den kantiga designen blir kvar när Kias konceptbil sätts i produktion. Men de bakhängda bakdörrarna lär försvinna.

Precis som Kia EV6 bygger nya EV9 på den så kallade E-GMP-arkitekturen och EV9 blir den största modellen som går att klämma in på plattformen. Den har stöd för 800-voltsteknik och snabb laddning.

Kia EV9 får dubbla elmotorer och fyrhjulsdrift, men Kia skulle kunna lansera en billigare instegsversion med enbart bakhjulsdrift. Bilen blir också först ut med Kias system Automode som kan ta över fler delar av bilkörningen än dagens system, och den får stöd för mjukvaruuppdateringar över nätet.

Bilköparna ska kunna köpa till fler tillval och finesser i efterhand i bilens mjukvara. Det är en trend som flera andra biltillverkare redan hakat på.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 29 mars 2022 A.L.. sila du myggen …
  • 29 mars 2022 AL Ja, förmodligen för att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.