De två fartkamerorna som tar flest finns i Göteborg.

Nästa artikel
Här fångas flest fortkörare
Nyheter

Här fångas flest fortkörare

Publicerad 8 augusti 2023

De två fartkamerorna som tar flest finns i Göteborg.

Det här är fartkamerorna som fångar flest fortkörare i landet.

Under första halvåret i år har 106 652 fortkörningsböter delats ut av polisen. 40 179 fångades av en fartkamera rapporterar TT enligt statistik från polisen.

Längs med våra vägar finns det 2 400 trafikkameror, Trafikverket uppskattar att de räddar ungefär 20 liv och 70 personer från allvarlig skada årligen. Trafikverkets mätningar visar att fem procent kör över hastighetsbegränsningen.

– Vi ser väldigt stor effekt av trafiksäkerhetskamerorna. I Sverige har vi valt att placera dem på sträckor utan mitträcke där det har varit låg hastighetsefterlevnad, alltså där det stora flertalet har kört för fort så att medelhastigheten har varit hög på den sträckan, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Trafikverket till Dagens Nyheter.

De platser som tar allra flest fortkörare är två stycken i Göteborg. På första plats kommer en kamera i Gnistängstunneln på väg E6.20 i Göteborg i norrgående riktning. Den kameran har tagit hela 288 fortkörare. På andra plats kommer samma tunnel igen fast i södergående riktning. På tredje plats finns en kamera i Vellinge kommun, längs väg 100 i Skanör-Hölls naturreservat.

– Vi har också mätt mellan kamerorna på en del ställen, för man kan ju tänka sig att folk ökar farten efter kameran, men effekten både börjar lite före kameran i och med att vi har en skylt som varnar för kameran - och även omkring 3–4 kilometer efter och då kommer en ny kamera igen, säger Eva Lundberg till DN.

Trafikverket försöker alltid hitta nya sätt att få färre att överstiga hastighetsbegränsningen. Ett initiativ de undersöker just nu är att de satt extra skyltar som informerar om kamerorna utanför Södra länken och Norra länken i Stockholm. Anledningen är att många fler kör för fort i tunnlarna jämfört med andra vägar. Därför utreder de om en extra skylt hjälper till att sänka hastigheten.

Fartkamerorna som tar flest

E6.20 Gnistängstunneln norrgående (Göteborgs stad): 228

E6.20 Gnistängstunneln södergående (Göteborgs stad): 183

100 Skanör-Hölls naturreservat (Vellinge kommun): 136

E20 Norra länken, Kosmostunneln (Stockholms stad):127

21 Kungsborg (Kristianstads kommun): 123

1186 Hasselön (Sotenäs kommun): 114

E6.21 Lundbytunneln västgående (Göteborgs stad): 112

646 Återvall (Värmdö kommun): 110

56 Kvicksund (Västerås stad): 108

E6.21 Lundbytunneln östgående (Göteborgs stad): 100

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 14 augusti 2023 Gissar att Tjalle…
  • 14 augusti 2023 Tjalle skrev: För att spara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.