Nästa artikel
Gula postbilen blir blå
Nyheter

Gula postbilen blir blå

Publicerad 12 juni 2015 (uppdaterad 12 juni 2015)
Nya blåa postbilar på gång.
När de gamla gula postbilarna skrotas ska de bytas mot nya blåa. Snart kan det även vara dags för en ny bilmodell att ersätta dagens Fiat Fiorino.
Posten heter sedan en tid tillbaka Postnord och är en del av en nordisk distributionskoncern. I och med detta har även ny grafisk profil långsamt rullats ut, nu börjar det även märkas på de klassiskt gula postbilarna.
 
Postnords nya bilar kommer målas i en klarblå färg. Detta sker allteftersom de gula bilarna skrotas ut och ersätts med nya. Brevlådorna ska dock vara fortsatt gula ett tag till.
 
Postnord kör sedan
2009 bilar av modellen Fiat Fiorino med dieselmotor på 1,3 liter och växellåda av MTA-typ. Avtalet med FIat går dock ut i juni i år.

Avsikten är att förlänga med Fiat till årsskiftet men under hösten görs en ny upphandling. I januari nästa år hoppas Postnord skriva ett nytt avtal för leverans av postbilar.

Diskutera: Vad tycker du om färgen på de nya postbilarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-06-12 09:44
Pi

Gult har liksom alltid varit Postens färg för oss som varit med ett tag. Så lite tråkigt är det nog tycker jag att den ersätts av en leksaksblå istället. Men det är väl tidens gång.

#2 • Uppdaterat: 2015-06-12 09:55
saabnisse

Gult är fult-blått är flått(?)
Jag bryr mig inte särskilt mycket, jag tycker posten fått en alltmer underordnad betydelse.
Jag talade med vår lantbrevbärare och han tycker att det var tur att de hade reklam så det fanns något att leverera.

#3 • Uppdaterat: 2015-06-12 10:36
Hackenbush

Privat så kommer jag inte ihåg när jag skickade ett vanligt brev sist, måste vara många år sedan.
I jobbet skickar jag vanligt post med det hämtas av kommunens posthanterare.
Så hur postbilarna ser och vilken färg de har är ganska ointressant.

#4 • Uppdaterat: 2015-06-12 10:59
Meganmannen

Stackars brevbärare. För några år sedan lånade jag motsvarande bil fast med Citroen-märke fram.
Det är den sämsta bilen jag kört på 20år med stenhård fjädring (Obekväm) och en bullernivå vid landsvägsfart som var obeskrivlig. Bilägaren sålde bilen då ingen i familjen ville köra den och fjädring och hjullager gått sönder flera gånger under de 5 000 mil de ägde den.

#5 • Uppdaterat: 2015-06-12 11:36
Tvärnit

Ja så är det med med överheten, i stället för att uträtta så sitter de i brainstormnings vid dignande fika bord. BLÅ! Blå bilar ska vi ha!!!
Nu måste vi fundera över vilken blå färg.som är VI.

#6 • Uppdaterat: 2015-06-12 11:38
Tvärnit

Färgen? Passar ett blomsterbud eller tutti frutti glass....helt rätt!

#7 • Uppdaterat: 2015-06-12 12:04
Raphael

Posten ska vara gul, posten har alltid varit gul. Det hör ihop med brevlådorna också. Att införa en ny färg är att ändra för ändringens skull, det innebär inte någon praktisk nytta. Gult för Posten är en inarbetad färg och tillhör varumärket. Det kan komma ta decennier att låta blå få samma status och varumärkeskoppling som gult. Och dessutom kostar förändringen en massa pengar. Nog har de många hål i företaget att stoppa pengar i, istället för att satsa på en dyr färgomställning som inte innebär någon höjning av kundnyttan. Detta visar företagets enorma arrogans och helt avsaknad av koppling till kunderna och vanliga människor.

#8 • Uppdaterat: 2015-06-12 16:40
Gäst (ej verifierad)

Nja, jag har hört att de är rätt nöjda med kvallan på bilarna. Och om det stämmer som ViB skriver att de avser att förlänga med märket så kan de ju knappast vara bara skräp tycker jag. Visst är de mindre än Kangoon men det är ju knappast Fiats fel att upphandlarna tyckte att den räckte,

Och visst är MTA-lådan ryckig i krypfart men det gäller alla lådor av denna typ.

Men jag skulle vilja ha sett hur VW Caddy med DSG-lådan DQ200 hade fungerat som postbil. Om den inte stoppar i taxi-bilar så kan man ju ana hur länge den skulle fungera i en postbil där det i många fall är extremt många start och stopp per pass..

Thomasfolk är nog glad att de inte vann upphandlingen, (om de nu gav något anbud, jag vet inte).

Men visst fan är det trist att de inte längre får vara gula...

#9 • Uppdaterat: 2015-06-12 18:39
Focus

De postanställda som inte fått eller fått lite i löneförhöjning är ganska förb-de över att det läggs sån vikt och penningar vid att byta alla loggor och byta färg på bilar och allt annat.
Motsvarande bil som Fiat som hade Citroen.märke fram har inte funnits, i så fall har den utsatts för sabotage.

#a • Uppdaterat: 2015-06-12 18:39
Oomkullrunkelig

Det var verkligen en avskyvärt ful färg. Bilmärket spelar väl mindre roll. Men jag hade satsat på VW eller Toyota (eller någon annan japan).

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.