Nästa artikel
Guidning till billigaste verkstaden
Nyheter

Guidning till billigaste verkstaden

Publicerad 5 september 2012 (uppdaterad 6 september 2012)
Två KTH-studenter har skapat en webbtjänst som efter några musklick hittar den billigaste verkstaden i Stockholmsområdet.

Genom att på den nya webbtjänsten Bilservicepriser.se klicka i uppgifter om vilken bilmodell man har och vilken service man vill ha utförd dyker ett antal verkstadsalternativ i Stockholmsområdet upp på datorskärmen med priser och kontaktuppgifter.

Det är KTH-studenterna Daniel Resh och Pawel Boniecki som ligger bakom tjänsten och via den kan man snabbt ta reda på vilken verkstad som är billigast när det gäller en viss bilmodell och ett visst arbete som ska utföras. Arbetskostnaden för ett kamremsbyte på en Renault Clio 1,4 kan enligt sajten exempelvis kosta allt från 1 736 kronor till 7 130 kronor beroende på vilken verkstad det rör sig om.

De två studenterna ägnar sig åt projektet på sin fritid och har jobbat intensivt under sommaren.

– Det var för cirka ett år sedan som jag och Pawel Boniecki kom på idéen. Vi diskuterade att det var så dyrt att få bilen reparerad. Vi ringde runt och begärde in prisuppgifter, och vi märkte rätt snabbt att det tog mycket lång tid att få fram priserna. Vi märkte också att dessa skiljde sig rejält åt beroende på bilverkstad och att telefonköerna var långa. Dessutom var bilverkstäderna själva rätt osäkra ibland, säger Daniel Resh.

Än så länge finns endast uppgifter om arbetskostnader, förutom då det gäller Volvo där även materialkostnaden registrerats. Men Daniel Resh och Pawel Boniecki jobbar på att utöka informationen och uppgradera tjänsten. Dessutom vill de lägga till bilverkstäder i Göteborg och Malmö framöver.

Här hittar du tjänsten.

Diskutera: Vad tycker du om Bilservicepriser.se?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-09-05 21:08
Hanzzon

Detta blir tyvärr svårt att jämföra på seriöst sett om man inte är helt insatt i ämnet och bilen i fråga, den verkstad som byter kamrem på en Clio för 1736kr har jag personligen väldigt svårt att tro att de gör detta arbete seriöst och verkligen byter alla delar som en seriös verkstad borde byta (det går tex betydligt fortare=billigare om man struntar i att byta vattenpumpen m.m) vilket lätt kan ge orättvisa jämförelser så det gäller att detaljgranska exakt vad som verkligen byts på varje ställe tex för självklart blir det dyrare ju mer man byter.

#2 • Uppdaterat: 2012-09-06 09:40
Hanzzon

Visst är det så och den dyraste verkstaden tar rejält betalt för det arbetet vilket ju framkommer.

Vi gjorde på jobbet tex. ett liknande kostnadsförslag på en Renault Kangoo där ägaren som bor i Stockholm hade fått kostnadsförslag på vad det skulle kosta i Stockholm, det visade sig att vi "bara" var ca 2000kr billigare än i Stockholm men då han litade mer på oss (och han härstammar från orten) så tog han ändå ledigt och kom hem och hälsade på samtidigt som vi skulle byta kamremmen, det visade sig då att det kostnadsförslag han fått i Stockholm inte innefattade tex byte av vattenpump/kylarvätska samt ett extra spännhjul som av någon anledning inte ingår i Renaults kamremssats trots att det stäcker kamremmen, men om ett sånt spännhjul går sönder så rasar ju likväl kamremmen/motorn så därför borde självklart även det bytas och bara vattenpumpen och det spännhjulet kostade över 2000kr+det extra arbete det medför att byta så vi var betydligt billigare än han först trodde om man skulle jämföra oss på samma villkor.

#3 • Uppdaterat: 2012-09-06 11:56
Sniffit

Det tråkiga med sådana här sidor är att folk kan tro att de gör ett klipp och spar pengar på servicen, sedan visar det sig att de blir lurade och får dyra följdproblem. 1700 för ett kamremsbyte på en Clio 2? Det täcker ju knappt remmen och skall man ha lyxartiklar som en ny spännrulle så blir det inte ens kaffepengar över till mecken.

#4 • Uppdaterat: 2012-09-06 12:03
zant

Ibland undrar man om folk är läskunniga.

Det står ju att priset avser enbart arbetskostnad, inte reservdelskostnaden.
Alltså ingår det inte rem och spännrullar i priset 1700:-...det är bara ARBETSKOSTNADEN som sagt.

#5 • Uppdaterat: 2012-09-06 13:10
Sniffit

Se där, det gick det lite snabbt.:)

#6 • Uppdaterat: 2012-09-06 13:28
1storstark

Jag skulle aldrig gå till den som är billigast. Den verkstaden konkurrerar bara med priset! Vem jämför kvaliteten på jobbet? Dyrast är inte alltid bäst men billigast är säkerligen inte bäst.

#7 • Uppdaterat: 2012-09-06 20:36
Bilservicepriser

Kul att tjänsten uppskattas!

Det är som "Hanzzon" skriver, lite problematiskt att jämföra vissa reparationer och speciellt servicar som kan skilja sig på flera punkter från verkstad till verkstad, men som ändå har samma namn. När det gäller kamremsbytet så avser priset arbetskostnaden för endast bytet av kamrem. Det rekommenderas starkt, som många verkstäder också påpekat, att byta bl.a vattenpump och spännrulle i samband med kamremsbytet.

Som vissa påpekat tidigare så är priset på sidan endast arbetskostnaden. Det är för att kolumnen bredvid ska innehålla materialkostnaden. Än så länge finns detta endast för Volvo.

Billigast är inte alltid värst och dyrast är inte alltid bäst, därför har vi även ett forum på sidan där man kan diskutera om enskilda verkstäder och lämna omdöme.

#8 • Uppdaterat: 2012-09-06 22:06
Bilservicepriser

@leifer: Bra att du märkte det och säger till! Det var ett fel, men nu är det åtgärdat! Förhoppningsvis kan vi ganska snart kunna lägga till fler verkstäder i varje kommun.

#9 • Uppdaterat: 2012-09-06 22:18
c63

Köpte undre bärarm på AD-bildelar och får anmärkning för glapp i leden efter 3 tusen mil....
Piratdelar är nog inte så bra.

#a • Uppdaterat: 2012-09-06 22:43
Bilservicepriser

@C63: Det finns ju butiker som säljer OEM-delar. Sägs vara bättre än så kallade "piratdelar", samtidigt som de inte kostar lika mycket som original. Alla "piratdelar" är inte dåliga för den delen heller, kanske rörde sig om ett måndagsex.

@Leifer: Tackar för infon, rätt ska vara rätt. Det ska ändras snarast :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.