Nästa artikel
Grönt ljus för extralånga lastbilar – blir verklighet 2023
Nyheter

Grönt ljus för extralånga lastbilar – blir verklighet 2023

Publicerad 26 augusti 2022 (uppdaterad 26 augusti 2022)
Med start om ett år tillåts långtradare på upp till 34,5 meter på vissa delar av det svenska vägnätet.

Snart tillåts långtradare som är nästan tio meter längre än i dag på vägarna. Tidigare i år kom nämligen beskedet att regeringen vill förlänga maxlängden från 25,25 till 34,5 meter.

En anledning är att utsläppen beräknas minska om färre lastbilar behöver köras för att transportera samma mängd gods som i dag.

– Att få möjlighet att köra med längre fordon är något vi arbetet för i många år och något som medlemmarna efterfrågat. Så detta första besked är mycket glädjande, har Charlotta Nilsson, kommunikationschef på branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag tidigare sagt till Vi Bilägare.

”Efterfrågad åtgärd”

Nu har regeringen beslutat att tillåta de längre lastbilarna på vissa utvalda vägar. Inga synpunkter har inkommit på det förslag som lämnades till EU-kommissionen i maj och de längre långtradarna ser ut att bli tillåtna från och med den 31 augusti 2023.

– Det här är en efterfrågad åtgärd som gör att vi bättre kan nyttja vägarna och minska transporternas miljöpåverkan, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth. (S)

Beräkningar som Trafikverket tidigare gjort visade att 450 mil av svenska vägar skulle klara 34,5-metersbilar. På längre sikt kan delar av vägnätet behöva anpassas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 30 augusti 2022 Man får hoppas att dessa…
  • 27 augusti 2022 Flygaralex skrev: “…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.