Nästa artikel
GM vill göra alla bilar till hotspots
Nyheter

GM vill göra alla bilar till hotspots

Publicerad 26 februari 2013 (uppdaterad 27 februari 2013)
General motors har lanserat en plan för att göra alla sina bilar till hotspots för trådlöst bredband från och med 2015.

Bilar som ansluter sig till internet är egentligen ingen nymodighet längre. Dock är många bilars så kallade infotainmentsystem beroende av att man ansluter en smartphone med tillgång till internet för att det ska fungera.

Bilar som kan ansluta sig till internet utan hjälp av en smartphone är dock inte heller det helt nytt. I Europa kommer till exempel Audi A3 att ha tillgång till 4G-bredband redan i år, medan Mercedes planerar att erbjuda internet i de flesta av sina bilar, dock i form av 3G.

Detta gör att GM sannolikt har de mest ambitiösa planerna för att erbjuda internet i sina bilar. Målsättningen är att utrusta nästan alla produktionsmodeller för modellår 2015 i USA och Kanada, med resten av världen i framtida planer, med 4G LTE-bredband, som är upp till tio gånger snabbare än 3G.

Eget internet till alla modeller
Detta ska göra det möjligt för GM att göra alla sina bilar till så kallade hotspots, det vill säga surfzoner där folk i närheten kan koppla upp sig till internet. Det innebär att passagerare till exempel kan koppla upp sig med sina surfplattor.

Om du hoppas att det ska låta dig strunta i att ha bredband hemma när bilen står i garaget få du dock tänka om. Enligt GM är det nämligen inte sannolikt att hotspoten kan aktiveras när bilen är avstängd, på grund av risken för att batteriet laddas ur.

Att inkludera 4G-uppkoppling i bilen ska också till exempel göra det möjligt för passagerare att strömma film till baksätet. Dessutom kan det bli användbart för att uppdatera mjukvaran i navigationssystemet och erbjuda aktuella trafikrapporter.

GM har inte velat uttala sig om priset för tekniken.

Diskutera: Hur ser du på GM:s planer?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-02-28 09:39
Hackenbush

Ja för vi behöver ju internet var vi än är precis hela tiden från att vi vaknar tills vi somnar.
Kan man inte få läsplattor inbyggda i väggen på toa så man kan surfa när man lägger en kabel?

#2 • Uppdaterat: 2013-02-28 22:33
Roger Skagerström

Toalettsurfande är nog mer utbrett än du tror, gamle Hacke ;)

Förstår dock inte vad det skulle ge. Har bilen tillgång till 3G/4G har ju telefon med det. Att koppla telefon med Wifi till bilen ger nada. Dessutom måste man ju ha ett abb till bilen med.

#3 • Uppdaterat: 2013-02-28 22:50
Rustan Werling

Det är ju helt suveränt med internet i bilen. Jag har själv trådlöst nätverk i bilen i form av en 4-g router, det kostar mig 200 spänn i månaden och är helt oumbärligt ;)

Jag startade en tråd när jag fixade det.

http://www.vibilagare.se/forum/528/tradlost-natverk-i-bilen-41253

#4 • Uppdaterat: 2013-03-03 17:04
S-E S

Superbra! Då har man något att syssla med medan man kör och dessutom kan man snabbt få tag på en ambulans!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.