Nästa artikel
Framställer vätgas billigare – och utan giftig metall
Nyheter

Framställer vätgas billigare – och utan giftig metall

Publicerad 16 februari 2021
En ny teknik för att framställa grön vätgas är under utveckling på Uppsala universitet. Den blir även billigare än att använda giftiga metallmaterial.

Det debatteras friskt i bilvärlden kring vätgasens framtid. Vissa biltillverkare, som Toyota och Hyundai, investerar miljardbelopp i att utveckla bränslecellsbilar som tankas med vätgas. 

Samtidigt har bland andra Tesla, Volkswagen och Volvo gjort klart att de tror betydligt mer på batterielbilar som laddas upp i ett uttag.

En av nackdelarna med vätgastekniken är att själva vätgasen behöver framställas, och även om det ofta görs på ett klimatsmart sätt i Sverige behöver det inte alltid vara så i andra länder.

Nu har forskare vid Uppsala universitet börjat experimentera för att utvinna vätgas ur vatten och solljus med något som kallas polymerprickar. En studie kring detta har publicerats i Journal of the American Chemical Society.

Den nya lösningen ska vara både bättre för miljön och billigare att tillverka

För att framställa vätgas ur vatten och solenergi behövs fotokatalysatorer som hittills ofta tillverkas av giftiga metallbaserade material. Nu är planen istället att utveckla organiska fotokatalysatorer i nanostorlek som ska vara både bättre för miljön och billigare att tillverka.

– Att kombinera flera komponenter som absorberar ljus vid olika våglängder är det lättaste sättet att skapa ett system där alla synliga ytor fångar upp ljus. Men att få dessa komponenter att fungera bra ihop i ett fotokatalytiskt system är utmanande, säger Haining Tian, docent i fysikalisk kemi vid Uppsala universitet.

Läs också: Hyundais besked: Lanserar ännu ett bilmärke

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.