Nästa artikel
Förslaget: Även äldre elbilar ska ha konstgjort ljud
Nyheter

Förslaget: Även äldre elbilar ska ha konstgjort ljud

Publicerad 14 februari 2023
En amerikansk myndighet kräver att även äldre elbilar ger ifrån sig ett konstgjort ljud för att varna fotgängare. Notan hamnar hos biltillverkarna.

Redan för flera år sedan infördes ett krav i USA på att elbilar måste ge ifrån sig ett konstgjort ljud vid backning. 2021 skärptes reglerna och då infördes krav på att elbilarna måste låta även vid körning framåt, i hastigheter på upp till 30 km/tim.

Nu föreslår den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA ytterligare en skärpning av kravet som går ut på att alla typer av elbilar, från 1997 och framåt, ska ge ifrån sig den här typen av ljud.

Det skulle i så fall innebära krav på en retroaktiv anpassning, där ansvaret för återkallelse och åtgärd skulle landa hos biltillverkarna. Berörda bilar som inte anpassas skulle i ett sådant läge inte längre uppfylla gällande säkerhetskrav och därmed kunna förbjudas att användas i amerikansk trafik.

Uppemot nio miljoner bilar kan påverkas på amerikanska vägar

Exakt hur många fordon som skulle beröras om kravet blir verklighet är oklart. I sin rapport har NHTSA dock gjort en grov uppskattning som pekar på över nio miljoner fordon i USA.

I januari 2011 antog USA en lag som särskilt värnar om trafiksäkerheten för blinda och oskyddade trafikanters säkerhet och rättigheter. Tysta elbilar går stick i stäv med detta och den 18 juli i fjol mottog myndigheten önskemål om att på nytt utreda frågan, vilket nu mynnat ut i ny rapport och nytt lagförslag.

Förslaget är så här långt just ett förslag. Något beslut i frågan finns således ännu inte.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 14 februari 2023 Ljudet kan jag hålla med om…
  • 14 februari 2023 Varför skall bilar med…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.