Nästa artikel
Formel 1-teknik sparar bränsle
Nyheter

Formel 1-teknik sparar bränsle

Publicerad 25 april 2013 (uppdaterad 26 april 2013)
Svänghjul har stor potential att spara bränsle, konstaterar Volvo efter att ha testat tekniken på allmänna vägar i ett och ett halvt år.

Enligt biltillverkaren kan systemet, som används inom Formel 1, kapa bränsleförbrukningen med upp till 25 procent.

Volvos svänghjul är monterat på bakaxeln, det väger sex kilo och är tillverkat i kolfiber. När föraren bromsar börjar hjulet rotera med upp till 60 000 varv i minuten. På så sätt kan bromsenergin lagras och i ett senare skede överföras som drivkraft till bakhjulen.

Särskilt effektiv blir tekniken vid körning med upprepade start och stopp, till exempel i stadstrafik, eftersom energin bara kan lagras under kortare perioder.

Förutom att spara bränsle ger svänghjulet tillfälliga kraftinjektioner som kan jämföras med 80 extra hästkrafter under huven.

Volvo testade tekniken redan på 1980-talet i modellen 260, men då ansågs svänghjulet för stort och tungt och inte tillräckligt effektivt.

– Efter de senaste framgångsrika testerna är nästa steg att utvärdera hur tekniken kan implementeras i våra kommande bilmodeller, säger Derek Crabb, chef för motorutveckling på Volvo.

Diskutera: Blir svänghjul vanligt i framtidens bilar?

Uppdatering 2020-04-01

Ny testvinnare

Vår tidigare testvinnare Continental IceContact 3 är inte längre i produktion, eftersom däckets så kallade FlexStud-gummidubb inte klarade normal användning och fick stora problem med dubbsläpp. Däcket dras nu tillbaka och kommer inte gå att köpa. Därmed blir andraplacerade testvinnaren Michelin retroaktivt testsegrare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-25 11:20
1storstark

Stora svänghjul användes redan på 1700-talet på ångmaskiner. Med dagens teknik blir de säkert ännu mera effektiva.

#2 • Uppdaterat: 2013-04-25 11:31
affie

Då man redan på körskolan lär sig att motorbromsa hellre än använda bromspedalen för att spara på soppan och miljön, så frågan är om detta svänghjul är kopplat till bromspedalen i sig eller även fungerar om man kör enligt konstens alla regler och bromsar med foten först sista metrarna innan man skall stanna? Räcker det med försiktig inbromsning från 20 km/h om man motorbromsat/frirullat inför rödljuset eller måste man nypa åt i racing-anda.

#3 • Uppdaterat: 2013-04-25 12:04
KaptenOberkommando

Det här är inget nytt eller ens märkvärdigt egentligen. Allt handlar om att utveckla tekniken i fråga om vikt, plats och styrning. Dessutom skall den här enheten integreras i den totala drivlinan, vilket kräver mycket av ingenjörerna i fråga om programmering och annat. Titta på bilderna igen och ni ser att det bland annat finns en hydraulikmodul och steglös utväxling som skall styras. Mycket av den mekatronik som vi ser idag i bilarna (insprutning i tre steg, ESP etc.) visste men redan på 1970-talet hur den skulle konstrueras och tillämpas, men då saknade man datorkraften.

#4 • Uppdaterat: 2013-04-25 12:25
Onehp

Det må vara en känd teknik, men kul också om den tillämpas. I min mening en mycket bättre sätt än batterier eller kondensatorer att få en bil snålare i start-stopp trafik. Om kostnaden är rimlig.

affie: motorbromsning är funktionell i och med att man låter bilen rulla så långt det går på rörelseenergin den har, samtidigt som ingen bränsle förbrukas då hjulen driver motorn när man släpper gasen. Men i praktiken är det inte så lätt att hela tiden kunna tillämpa till fullo. Finns en del som övertolkat det hela också och växlar ner och bokstavligen bromsar på kopplingen, det gör ju ingen nytta alls, då är det bättre att använda fotbromsen istället.
Så om du är en riktig duktig snålförare är denna teknik begränsad i sin effektivitet, men sett till verkligheten är det nog få som upplever till det, det blir en del inbromsningar ändå och det är ren energiförstöring.

#5 • Uppdaterat: 2013-04-25 12:35
saabnisse

Det är riktigt, man har testat det här sedan 1970-talet främst på stadsbussar.
I USA gjordes stora utredningar om farorna då den ackumulerade energin plötsligt skulle kunna frigöras vid en trafikolycka.

Det man tagit fram nu skulle nog rent praktiskt kunna jämföras med den hydraul-gasackumulator som PSA nyligen presenterat där man lagrar energin i gasflaskor istället för i ett svänghjul.

#6 • Uppdaterat: 2013-04-25 12:43
Björn Sala

En bil (eller MC) ska vara utvecklad och inte invecklad.
Det du sparar i bränsle får du betala i tillverkning, underhåll och reparationer. Både i kronor och miljö. De enda sätten att spara är att köra mindre och göra fordonen enklare och lättare.
Den som spar han har……inte särskilt roligt.

#7 • Uppdaterat: 2013-04-25 13:01
saabnisse

@Björn, idealet vore väl då en Ford T som maximerats för så ekonomisk tillverkning som möjligt just för att kunna säljas så billigt som möjligt och för att kunna repareras så billigt som möjligt.

Men tyvärr höjs kraven ständigt och givetvis gör tillverkarna av våra fordon så mycket som möjligt för att vara speciella och attrahera en allt kräsnare köpgrupp.

#8 • Uppdaterat: 2013-04-25 13:15
Björn Sala

saabnisse,
Det jag skrev var att den som spar inte har särskilj roligt. Själv har jag en utvecklad bil (och MC). Och jag har högt ställda krav eftersom jag kör mycket. Har loggat mer än 650.000 km på MC och mer med bil. Jag vet vad som är idealet för mig. Inte är det att ha järnen på verkstan.

#9 • Uppdaterat: 2013-04-25 13:47
hultarn

På 80-talet var jag involverad i ett liknande projekt på tåg. Det byggdes in svänghjul som vägde 600 kg i samma syfte som ovan.
Det systemet var hydrauliskt, och förde därmed oacceptabelt mycket oväsen, sådet blev inget mer än prov.
Extra vikt vill man inte heller ha.
Däremot användes det med framgång på truckar på rorofartyg, där ingick tyngden som en bra del av motvikten.

#a • Uppdaterat: 2013-04-25 15:44
andypandy_1

Att lagra energi i ett 6 kilo lätt svänghjul låter konstigt, men 60.000 varv per minut kompenserar säkert den minimala massan. Äntligen kommer den gamla DAF-tekniken (CVT) till heders igen tack vara modern elektronik som inte fanns i DAF-eran.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.