Nästa artikel
Ford testar grön våg för utryckningsfordon
Nyheter

Ford testar grön våg för utryckningsfordon

Publicerad 30 mars 2022 (uppdaterad 30 mars 2022)
Uppkopplade trafikljus kan ge ambulans, polis och brandkår fri passage. Men även vanliga bilister kan dra nytta av tekniken.

Att blåljusfordon har fri väg kan i bland vara skillnaden mellan liv och död. Med hjälp av ny teknik kan uppkopplade trafikljus och bilar prata med varandra och på så sätt kan en ambulans, polisbil eller brandbil under utryckning skicka en uppmaning till trafikljuset att slå om till grönt.

– Oavsett om det är en brandbil som bevakar en brand eller en ambulans som är på väg till en olycka, är det sista någon vill att dessa förare ska tvingas stanna bland andra fordon som väntar på att trafikljusen ska slå om, säger Martin Sommer, forskningsingenjör på Ford i Europa.

Ford har testat just detta under 2020 och 2021 i tyska Aachen, på en sträcka med åtta trafikljus i rad i city och ytterligare tre tätt påföljande trafikljus utanför stadskärnan.

En Kuga laddhybrid specialutrustades med enheter för att kommunicera med instrastrukturen och när ett trafikljus närmade sig skickade bilen en uppmaning om att få grönt. När korsningen passerats återgick trafikljuset till sin ursprungliga rytm.

Biltillverkaren testade också hur det fungerade omvänt, alltså att trafikljuset skickade information till bilen istället. Här sändes en tidskod för när ljuset skulle gå från grönt till rött och vice versa. Med hjälp av detta anpassade bilen sin adaptiva farthållare för att tajma omslaget från rött till grönt på bästa sätt. Det här skulle kunna vara något som vanliga privatbilister kan dra nytta av i framtiden. I experimenten såg man att köerna blev mindre, inbromsningarna mindre hårda och stillaståendet vid ljusen kortare. 

Försöken var del av ett större projekt med uppkopplade fordon och infrastruktur finansierat av tyska staten med stöd av mobiloperatören Vodaphone samt universitetet i Aachen.

Förra året publicerade Statens Väg- och transportforskningsinstitut, VTI, en studie som visade att antalet bilar som passerar vid trafikljusets grönperiod skulle kunna ökas på med upp till 15 procent om bilarna fick information om när trafikljuset skulle slå om från rött till grönt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.