Nästa artikel
Fiat 500 slutar tillverkas – men hybriden kommer tillbaka
Nyheter

Fiat 500 slutar tillverkas – men hybriden kommer tillbaka

Publicerad 2024-08-21 13:40
En av bilmarknadens långkörare, Fiat 500 med bensinmotor, försvinner. Den uppdaterade modellen med eldrift finns kvar – och kommer snart som hybrid.

Fiat har slutat ta emot nybeställningar av bensindrivna småbilen Fiat 500 och prestandaversionen Abarth 595. Det bekräftar Fiats svenska importör för Vi Bilägare.

– Det stämmer att Fiat 500 Hybrid med den äldre karossen och Abarth 595-serien slutat tillverkats och inte längre går att beställas från fabrik sedan juni 2024, säger Simone Lazzarin, pr- och kommunikationschef på Astara Sweden.

Nyutgåvan av Fiat 500 lanserades 2007 och har uppdaterats flera gånger, bland annat med nya designdetaljer och hybriddrift. Men grundmodellen har alltså sålts i hela 17 år vilket gör den till en av bilmarknadens ”långkörare”.

Nya generationen Fiat 500 har lite annorlunda design än den utgående versionen och finns bara med eldrift. Men en hybridmodeller ska följa. Foto: Niklas Carle

Ny hybrid på gång

I dagsläget går det att köpa den modernare och eldrivna Fiat 500e samt prestandaversionen Abarth 500e. Senare lanseras modellen även med hybriddrift som ersättare till utgående Fiat 500.

Det var dock inte tanken från början.

– Vi trodde precis som alla andra att världen skulle gå över till eldrift snabbare och att kostnaden för elektrifieringen skulle sjunka snabbare. Men vi kunde inte tänka oss att pandemin skulle inträffa, att det skulle bli brist på råmaterial och att det europeiska samhället – inte alla, inte den yngsta delen – skulle vända ryggen mot hållbara lösningar. Men så ser verkligheten ut, säger Fiatchefen Olivier François till Autocar.

Allra först ut i Fiats modelloffensiv är dock Grande Panda som kommer till Sverige första kvartalet 2025.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.