Nästa artikel
EU står fast: Stoppar bensin och diesel 2035
Nyheter

EU står fast: Stoppar bensin och diesel 2035

Publicerad 2024-07-25 06:30
Besked efter att Ursula Von der Leyen valts om till EU-kommissionens ordförande.

EU:s mål att stoppa nya bensin- och dieselbilar från och med 2035 står fast.

Det blev klart efter att Ursula von der Leyen blivit vald till EU-kommissionens ordförande för ytterligare en mandatperiod på fem år.

För att bli omvald var hon tvungen att kompromissa för att få både konservativa och mijövänner på sin sida. Det gjorde hon genom att uttrycka sig politikerneutralt på gränsen till svårbegripligt.

"2035 års klimatneutralitetsmål för bilar ... kommer att kräva ett teknikneutralt tillvägagångssätt, där e-bränslen har en roll att spela genom en riktad ändring av förordningen som en del av den planerade översynen", står det i hennes program.

Det betyder att hon inte vill ändra beslutet om övergången till elbilar från och med 2035, enligt amerikanska webbtidningen Politico.

Bilindustrin har lobbat för att gränsen ska flyttas fram. Renaults vd, Luca de Meo uttryckte tvivel några dagar efter valet. Han pekade bland annat på det minskade intresset för elbilar bland bilköparna.

– Sanningen är att vi ännu inte är på rätt väg för att uppnå hundra procent elbilar till 2035. Det är sanningen. Om kunderna inte följer oss är vi alla ansvariga. Vi måste minska kostnaderna, sade han enligt franska finanstidningen Les Echos.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (31)

  • Igår 23:54 Ja och reduktionsplikten…
  • Igår 22:55 Raphael skrev: En av…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.