Nästa artikel
EU-länder har svårt att enas om strafftullar
Nyheter

EU-länder har svårt att enas om strafftullar

Publicerad 2024-07-17 16:38 (uppdaterad 2024-07-17 17:14)
Tisdagens omröstning om strafftullar på kinesiska elbilar visar på splittring inom EU.

I veckan har EU röstat om införande av strafftullar på elbilar som är tillverkade i Kina. Tanken är att de ska få bukt med prisdumpning från Kinas sida.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare sagt att tsunamin av billiga och subventionerade elbilar är ett hot mot EU:s inre marknad.

Men EU-parlamentet är splittrat. Sverige lade ner sin röst tillsammans med tio andra länder. Tolv länder röstade för och fyra emot.

Enligt regeringskällor gjorde bland andra Tyskland och Finland som som Sverige, alltså lade ner sin röst. Medan Frankrike, Spanien och Italien röstade för strafftullarna.

En andra omröstning om tre månader fäller det slutgiltiga avgörandet. Om resultatet bir detsamma som i tisdags innebär det att förslaget går igenom. För att planerna på strafftullar ska skrotas krävs att 15 medlemsländer, som representerar 65 procent av EU:s befolkning, röstar emot, skriver Reuters.

Planerna på strafftullar blev kända i början av juni och redan i början av juli genomfördes de preliminärt. Det innebär att kinesiska elbilar får strafftullar på upp till 37,6 procent, som i sin tur läggs ovanpå de tullar på 10 procent som redan existerar, som Vi Bilägare tidigare berättat.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 2024-07-22 21:28 För min del får man gärna…
  • 2024-07-18 19:43 Kinesiska BYD var den som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.