Nästa artikel
Enklare regler ska ge fler elbilsladdare
Nyheter

Enklare regler ska ge fler elbilsladdare

Publicerad 19 juni 2023 (uppdaterad 19 juni 2023)
Så vill regeringen skynda på utbyggnaden.

I ett försök att skynda på utbyggnaden av laddpunkter i städerna har Transportstyrelsen fått uppdraget att ”se över och förenkla” relevanta regler. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Rent konkret handlar det om hur laddning av bilar kan göras enklare till exempel för den som har boendeparkering. Förhoppningen är att ett mindre krångligt regelverk ska göra det lättare för kommunerna att agera för att påskynda utvecklingen.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) utser samtidigt en särskild utredare med uppdraget att undanröja hinder för elektrifieringen i transportsektorn. 

– Regelhinder som försvårar, försenar eller fördyrar elektrifieringen måste undanröjas, säger Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Myndigheten Trafikanalys får också i uppdrag att utreda hur det kan bli enklare att installera laddplatser för den som bor i en samfällighet. Där är reglerna i dag relativt krångliga och det kan behövas en omprövning av det så kallade anläggningsbeslutet.

Antalet elbilar i trafik i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren – med antalet publika laddpunkter har inte ökat i samma takt. Det innebär att det kan vara svårt att hitta någonstans att ladda sin bil, särskilt för de som bor i lägenhet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 19 juni 2023 ISO dricker bensin och…
  • 19 juni 2023 Isoderlund. Känner du dig…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.