Nästa artikel
Elbilskris i Sydkorea efter flera batteribränder
Nyheter

Elbilskris i Sydkorea efter flera batteribränder

Publicerad 2024-08-20 13:06 (uppdaterad 2024-08-20 15:09)
En elbilsbrand i ett sydkoreanskt parkeringsgarage har fått stor uppmärksamhet, och nu krävs Mercedes på svar. Men bränder i laddbara bilar är extremt ovanligt.

Flera bränder i elbilar som inträffat i Sydkorea har fått elbilsförsäljningen att sjunka. Tillverkarna har svarat genom att kapa priserna, uppger bland andra Deutsche Welle.

Lokala medier beskriver det hela som en ”elbilsfobi” och efter bränderna kräver sydkoreanska myndigheter nu att biltillverkarna talar om vilka leverantörer de använder sig av.

Det hela började med att en elbil från Mercedes med kinesiskt batteri började brinna i ett underjordiskt garage. 23 personer fick föras till sjukhus och 140 bilar skadades. 1 600 hushåll påverkades av el- och vattenavbrott i upp till en vecka.

Mercedes chef i Sydkorea har besökt lägenhetshuset där branden inträffade och utlovat ekonomisk ersättning. Han utesluter inte att försäljningen av den aktuella modellen stoppas. Branden i garaget ska enligt tidiga uppgifter ha förvärrats av att sprinklersystemet inte fungerade som tänkt.

Ovanligt

Några dagar senare brann en elbil från Kia i Sydkorea. Nu uppmanas sydkoreanska elbilsägare inte ladda mer än 90 procent om de ska köra ned i ett parkeringsgarage, vilket retat upp många eftersom den Mercedes som började brinna varken var fulladdad eller aktivt laddades.

För att öka försäljningen och lugna ägarna lockar nu flera märken med gratis batteriinspektioner och sänkta priser.

Elbilsbränder är extremt ovanliga. Förra året brann 3 500 personbilar i Sverige varav 38 var elbilar eller laddhybrider. Det inträffade fem bränder per 100 000 laddbara fordon, och för samtliga personbilar oavsett bränsle skedde 83 bränder per 100 000 fordon. Batteribränder kan dock i vissa fall vara svårsläckta.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.