Nästa artikel
Efter regeringens skrivfel: nu stryks tusentals parkeringsböter
Nyheter

Efter regeringens skrivfel: nu stryks tusentals parkeringsböter

Publicerad 30 augusti 2021 (uppdaterad 30 augusti 2021)
Ett språkfel i lagtexten gör tusentals parkeringsböter ogiltiga. Nu ska flera miljoner kronor återbetalas.

Ett språkfel i Trafikförordningen gör att tusentals personer som fått en p-bot mellan december 2020 och maj 2021 kan komma att få tillbaka sina pengar. Det rapporterar Sydsvenskan.

Det är de som som fått böter för att de stannat eller parkerat där det är förbjudet enligt en lokal trafikföreskrift som nu kan slippa betala.

Det var i samband med en justering av Trafikförordningen som ordet ”från” användes i texten en gång för mycket, vilket gav lagen en helt annan innebörd än det var tänkt. 

Regeringen antog den nya förordningen utan att rätta till texten. Gällande lagstiftning hade alltså felaktig innebörd i fyra månader innan två tjänstemän uppmärksammade felet i maj.

Tusentals parkeringsböter som delades ut under den perioden är därför ogiltiga. ”Vi måste undanröja en del av de parkeringsanmärkningar som bestridits till oss”, skriver polisen i ett brev till landets kommuner.


– Om de redan har betalat kommer pengarna att betalas tillbaka, säger Henrik Mones, handläggare på polisens parkeringsgrupp i Region Syd till Sydsvenskan.

Sydsvenskan skriver att det rör sig om 650 ärenden bara i region Syd. I hela landet handlar det sannolikt om tiotusentals ärenden och miljontals kronor, skriver de.

Så stod det i paragrafen

Innan felet rättades till löd Trafikförordningen 10 kap 16 § med sitt extra "från":

Tillåtelse att stanna eller parkera fordon med avvikelse från bestämmelserna i 3 kap. 48 §, 49 a § första stycket, 52 §, 53 § första stycket 2–5, 9 och 10, 54 §, 55 § första stycket 3–5 eller 8 kap. 1 och 1 a §§ eller från förbud mot att parkera eller mot att stanna och parkera fordon.

Paragrafen ovan innebär ordagrant att landets kommuner inte har rätt att utfärda några lokala trafikföreskrifter om förbud mot att parkera eller mot att stanna och parkera. Texten var gällande lag mellan 1 december 2020 och 31 maj 2021.

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 3 september 2021 Jag fick böter nyligen och…
  • 31 augusti 2021 Att det skall ta fyra…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.