Nästa artikel
Dödsryckningar för dieseln i USA
Nyheter

Dödsryckningar för dieseln i USA

Publicerad 24 november 2016 (uppdaterad 24 november 2016)
Slut på dieseldrivna Volkswagenbilar i USA.
Volkswagen ger upp försäljningen av dieseldrivna bilar i USA, och Mercedes funderar på att göra samma sak.
Diesel är iskallt i USA. Volkswagens utsläppsskandal har raserat amerikanernas förtroende för drivmedlet. Volkswagen har stoppat försäljningen av dieseldrivna bilar i Nordamerika och nu säger biljättens varumärkeschef, Herbert Diess, till tyska tidningen Handelsblatt att den inte kommer att återupptas.

Tyska konkurrenten Mercedes verkar snegla åt samma håll. Automotive News rapporterar att biltillverkaren just nu genomför en marknadsundersökning för att ta reda på om det verkligen skulle löna sig att forsätta erbjuda dieselbilar på den amerikanska marknaden. Enligt Matthias Luehrs som arbetar som chef för Mercedes försäljning och produktutveckling, visar de första resultaten av marknadsundersökningen att intresset för diesel är lågt i USA.

Mercedes kämpar också med att få certifikat från amerikanska miljömyndigheten EPA för dieseldrivna suvarna GLS, GLC, GLE och C-klass sedan. Dieselgate gjort EPA:s testprocedurer mer rigorösa med resultat att certifieringen drar ut på tiden.

Diskutera: Tror du att dieseln kommer att dö ut i USA?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-11-24 09:35
Swemba

Tror det är en tillfällig dipp. Även Amerikanerna kan med tiden ta sitt förnuft till fånga. Diesel är trots allt det drivmedel/teknik med störst framtidspotential.

#2 • Uppdaterat: 2016-11-24 10:17
pinjong

Så de har tappat förtroendet för drivmedlet men inte för VW?

#3 • Uppdaterat: 2016-11-24 10:18
Pi

Fast om t o m ledande biltillverkare börjar tveka så är väl framtiden för diesel kanske inte riktigt så kristallklar...

#4 • Uppdaterat: 2016-11-24 10:37
Hackenbush

Framtidspotentialen för diesel är väl inte så lysande om man skall börja förbjuda fossila bränslen för bilar.
Framtidspotentialen för elbilar är enormt mycket större.

#5 • Uppdaterat: 2016-11-24 10:55
Swemba

@Hackebhush, det är just det som är en av dieselns fördelar. Den går att göra fossilfri och i princip utsläppsfri med de nya avgasreningsteknikerna som är på ingång.
Fossilfritt, oljeoberoende och utsläppsfritt med extremt lång räckvidd och distribution i befintlig infrastruktur känns vettigare och mer realistiskt än att alla ska åka elbil, med alla dess begränsningar.

#6 • Uppdaterat: 2016-11-24 15:56
Oomkullrunkelig

Diesel är miljömässigt ett riktigt uselt bränsle och kommer garanterat att försvinna. Något annat spelar inte stor roll nu längre.

#7 • Uppdaterat: 2016-11-24 16:02
rikast

Ett problem när det gäller elbilar är att hitta råvarorna till batterierna. Om elbilen blir så pass populär att den ska ersätta fordonsflottan så finns det kanske litium som räcker globalt i 30 år. I slutändan blir ekvationen omöjlig om alla ska ha sin egen elbil. Det räcker med att titta på Kina och Indiens befolkningsmängd.

#8 • Uppdaterat: 2016-11-24 17:12
adzam

Dieselns fördel är att den är bränslesnål man kommer långt på en tank vilket aldrig är fel

#9 • Uppdaterat: 2016-11-24 17:55
Gunnar 44

För ca 1 år sedan läste jag en artikel där det angavs att Frankrikes regering övervägde att förbjuda diesel som drivmedel till personbilar o lätta lastfordon. Dieseldriften av tunga fordon skulle få finnas kvar eftersom verkningsgraden och nyttan var betydligt större.

#a • Uppdaterat: 2016-11-24 18:09
Focus

Eftersom så många svenskar så slaviskt följer vad som sker i USA, se suvar, skitmat från Mc Donalds, Hallowen, bara för att ta några exempel, lär det inte dröja här heller eftersom man i flera städer har tankar på att förbjuda dieselbilar på vissa gator.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.