Nästa artikel
Byd: Självkörande bilar ”i princip omöjligt”
Nyheter

Byd: Självkörande bilar ”i princip omöjligt”

Publicerad 25 april 2023 (uppdaterad 25 april 2023)
Låga förhoppningar från den kinesiska biltillverkaren.

Bilar som kan köra helt på egen hand är fortfarande väldigt långt borta – och kanske aldrig blir verklighet över huvud taget. Det sa en talesperson för kinesiska Byd till CNBC i samband med bilmässan i Shanghai förra veckan.

Flera biltillverkare och startup-bolag har de senaste åren investerat enorma summor pengar i autonom teknik, men resultaten låter fortfarande vänta på sig. Tesla och dess vd Elon Musk har gjort sig kända för sina många ännu inte infriade löften om att självkörande bilar är precis runt hörnet. 

Musk sa nyligen att han är öppen för att i framtiden sälja Teslas bilar helt utan vinst, för att i stället göra enorma intäkter på företagets självkörande mjukvara – som ännu inte är färdigutvecklad.

Andra har gett upp. När Ford- och Volkswagenbackade Argo AI la ned sin verksamhet förra året var det flera som ifrågasatte om självkörande bilar någonsin skulle bli verklighet.

Byd, det överlägset största elbilsmärket i Kina, hör till de som är skeptiska.

– Vi tror att självkörande teknik som är helt separerat från människor är väldigt, väldigt långt borta, och i princip omöjligt, sa Li Yunfei, en talesperson för företaget, till CNBC.

Han sa vidare att han tror att självkörande bilar kan vara en ”falsk förhoppning” och att det är möjligt att det ”inte leder någonstans”. Han föreslog också att automationsteknik kan göra större nytta i exempelvis fabriker, där den kan ersätta mänskliga arbetare.

Trots den pessimistiska hållningen har Byd dock inte gett upp helt på självkörande bilar. Förra året inledde de ett samarbete med Nvidia, vars Hyperion-system används av flera stora aktörer – bland andra Mercedes, Jaguar, Volvo och Polestar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 1 maj 2023 Ja även idag har du…
  • 1 maj 2023 Ja, "begränsningar" är nog…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.