Fem importer har avslagits på grund av misstanke om stulet fordon.

Nästa artikel
Bilimporten rekordlåg
Nyheter

Bilimporten rekordlåg

Publicerad 2 augusti 2023

Fem importer har avslagits på grund av misstanke om stulet fordon.

Första halvåret har haft en rekordlåg bilimport.

Det har importerats färre bilar under årets första halvår. Transportstyrelsen gör ursprungskontroller på alla begagnade fordon som importeras till Sverige för att hålla koll på om ett fordon är stulet, krockat eller liknande. Första halvåret genomfördes 7 685 ursprungskontroller vilket är en minskning på 25 procent jämfört med samma period i fjol.

Lågkonjunkturen och den svaga kronan ligger bakom det låga antalet. Detta eftersom köpesummorna påverkas av lågkonjunktur och bilar i utlandet har helt enkelt blivit dyrare. En annan anledning är Containerkrisen som orsakades av pandemin då det blev en kraftig prishöjning av transporter.

– Vi ser en viss koppling mellan hur många ärenden vi har och det allmänna ekonomiska läget. Ökningen 2021 tror vi kan relateras till pandemin med restriktioner i resandet och att man därför valde att lägga pengarna på bilimport. Även komponentbrist för nybiltillverkningen kan ha påverkat. Och nedgången nu i år i sin tur kan bero på ett sämre konjunkturläge och den svenska kronans låga värde, säger Ulrika Rolfsdotter.

Antalet ursprungskontroller första halvåret
2019 10370
2020 9170
2021 11916
2022 10250
2023 7685

Källa: Transportstyrelsen

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.