Nästa artikel
App för mer avslappnad körning
Nyheter

App för mer avslappnad körning

Publicerad 7 maj 2012 (uppdaterad 8 maj 2012)
GPS-tillverkaren TomTom lanserar en ny app till iPhone som varnar för fartkameror vilket ska ge mer avslappnad och säker körning.

Det finns numera många GPS-navigatorer som uppmärksammar föraren på fartkameror längs vägarna, och funktionen har även kommit till telefonerna.

TomTom lanserar sin applikation med påståendet att den ska leda till säkrare körning. Den nya applikationen till iPhone varnar föraren för kommande fasta och mobila fartkameror längs den väg bilen färdas på och även för kameror på avtagsvägar, samt exakta avstånd till dem. Föraren får också information om bilens hastighet och vilka hastighetsgränser som gäller, även om det inte finns någon kamera i närheten.

Varningen sker genom olika färger på telefondisplayen om hastigheten är för hög och enligt TomTom ska detta hjälpa föraren att bli mer avslappnad, köra försiktigare och bidra till att denne kan fokusera på vägen i stället för att tänka på var nästa fartkamera finns.  

– Vi vet alla att självsäker körning är säkrare körning. Och det är därför vi är så glada att vi nu kan erbjuda denna service till en mycket större del av bilförarna, säger Gerry Hinds, vd för mobilavdelningen på TomTom.

Diskutera: Vad tycker du om en mobilapplikation som varnar föraren för fartkameror?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-05-07 11:45
Filips

Har jag redan på min Garmin 3490. Funkar utmärkt. Visserligen inte till telefonen ;)

#2 • Uppdaterat: 2012-05-07 12:59
Förstikön (ej verifierad)

Finns även i min Nokia Communicator sedan flera år tillbaka. Varnar dock inte i Tyskland, men däremot för ännu ej monterade kameror i Holland. Har dock efter den senaste uppdateringen även börjat varna för (förmodligen) planerade kameror längs E4:an. Får väl anses vara en "feature" om det inte är en "bugg".

#3 • Uppdaterat: 2012-05-07 14:47
Thommys

Eftersom fartkamerornas syfte är att sänka farten på farliga platser så gör det ju inget att de får hjälp med att få ner farten.

#4 • Uppdaterat: 2012-05-07 14:57
KaptenOberkommando

Måhända att detta är en nyhet för TomTom/iPhone, men för oss som har riktiga telefoner (Samsung Galaxy SII/Nexus [och här kan man ju konstatera att Apple/iPhone etc. är bland de mest överreklamerade varumärkena på marknaden idag]) har det funnits fartkamerappar sedan länge. Har två stycken nerladdade som fungerar alldeles utmärkt. Plus att jag har den fast Navigon-apparaten. Missar inte en enda kamera längre.

#5 • Uppdaterat: 2012-05-07 16:51
Hackenbush

Gps:n i min Iphone varnar om jag kör för fort med eller utan kameror. Den håller alltså reda på hastighetsbegränsningarna överallt. Den plingar till om jag kör för fort så jag antar att för en del förare skulle telefonen plinga konstant.

#6 • Uppdaterat: 2012-05-07 17:03
Rikard

Ja lite kul att läsa om en "nyhet" som man själv haft sen länge.

Men det är effetktivt, skärmen blir ilsket röd om man närmar sig en kamera i fel fart, och räknar ner i meter hur långt det är kvar, bra nattetid då skåpen ju nästan är osynliga.

#7 • Uppdaterat: 2012-05-07 17:06
Rikard

Bra oxå är att en röst varnar om man har nått annat igång på skärmen, eller pratar i telefonen.

#8 • Uppdaterat: 2012-05-07 17:52
Focus

Detta är ett övergående bekymmer. Inom en snar framtid kommer man att kunna mäta genomsnittshastigheten mellan kameraskåpen.

#9 • Uppdaterat: 2012-05-07 18:02
hultarn

Focus: det finns redan, men används inte i Sverige, däremot i UK.

Frågan är ju redan vad det är för poäng med att slänga ut mer resurser på kameror, de gör ju liten nytta.
Inte enda drog- eller alkoholpåverkad, vårdslös, aggresiv, halvblind förare har de stoppat. Inte heller ett enda farligt fordon, med körförbud, blanka däck, utan försäkring eller andra fel.

#a • Uppdaterat: 2012-05-07 20:04
WallBo

Instämmer i det Hultarn säger.
Enligt min mening är det dessutom inte farten i sig som skapar olyckor, utan dålig förståelse för situationen. Farten ökar däremot givetvis skador när en olycka händer. Generella fartbegränsningar är närmast av ondo i gles trafik, men tyvärr också nödvändigt vid köer eftersom fantasi inte verkar läras ut längre i samband med körning.
Hastighet är också lätt att mäta, vilket inte beteenden är. (ref. söka under gatlyktan)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.