Nästa artikel
3 av 4 tycker att trafiken blivit stressigare
Nyheter

3 av 4 tycker att trafiken blivit stressigare

Publicerad 4 april 2017
Många upplever att trafikklimatet har blivit hårdare, mindre hänsynsfullt och mer stressigt det senaste decenniet.
Det senaste decenniet har medtrafikanter blivit hetsigare och hänsynen har minskat enligt ny undersökning.
På uppdrag av Volvo Car Sverige har Sifo frågat 1.150 svenska bilägare hur de upplever att trafikmiljön förändrats under de senaste tio åren. Tre av fyra tycker att stressen ökat och mer än hälften av de som svarade får intrycket att det visas mindre hänsyn i trafiken idag. En orsak till att klimatet i trafiken har blivit alltmer irriterat och hetsigt kan bero på att det rör sig fler fordon på vägarna än förut.

– Trafiken i städerna har blivit tätare, det är mer sällan köfritt. Det bidrar till vardagsstressen och leder till frustration eftersom det är svårare att komma fram. Den täta trafiken kräver ett bättre samarbete med andra trafikanter, säger Sonja Forward, trafikpsykolog vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Över 70 procent av deltagarna i undersökningen uppger att de har utsatts för ilska från en medtrafikant. Det kan manifestera sig i gester, tutande, skrik eller blinkning med helljus. Och det som orsakar mest stress i trafiken är att bakomvarande bil kör för nära. Att medbilister inte använder blinkers, parkeringssituationer och rusningstrafik triggar också igång stresskänslorna.

Enligt Volvo kan lösningen på det hårda klimatet i trafiken vara utökade säkerhetsfunktioner i bilen som gör att trafikanterna känner sig mer trygga.
– Allt från funktioner som hjälper dig att hålla avstånd, bromsa in och varna för cyklister och fotgängare till att bilen delvis och så småningom helt kan köra själv, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Car Group.
 
Diskutera: Hur tycker du att trafiksituationen har förändrats de senaste 10 åren?
 
Hur upplever du att stressen i trafiken har förändrats de senaste 10 åren?

Stressen har ökat: 75%

Stressen har minskat: 2%

Ingen skillnad: 19%

Tveksam, vet ej: 4%

Upplever du att människor visar mer eller mindre hänsyn i trafiken i dag än för 10 år sedan?

Mer hänsyn: 6 %

Mindre hänsyn: 61 %

Ingen skillnad: 25%

Tveksam, vet ej: 8%

 

Blir du stressad av något av nedanstående när du kör bil? (Topp 5):

Bilen bakom kör för nära: 58%

Medbilister använder inte blinkers: 50%

Aggressivt beteende (t ex gestikulerar, skriker): 32%

Parkeringssituationer: 26%

Rusningstrafik: 26%

 

Har du någon gång blivit utsatt för någon annan medtrafikants ilska?

Ja, flera gånger: 12%

Ja, någon enstaka gång: 59%

Nej, aldrig: 19%

Tveksam, vet ej: 10%

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-04-04 13:43
Mattse

Ju lugnare jag själv tar det i trafiken desto färre idioter möter jag..

#2 • Uppdaterat: 2017-04-04 14:57
Hackenbush

Alla har väldigt bråttom hela tiden. Bilister har inte tid att stanna vid stopp-tecken eller vid lämna företräde.
Hastighetsbegränsningarna skall överskridas med minst 20Km/h vare sig det behövs eller ej.

#3 • Uppdaterat: 2017-04-04 15:47
Tvärnit

Tvärtom för mig att kör jag lugnt vilket jag vill så stöter jag på alla idioter.
Jag kör inte fort men forcerat eftersom att inga regler åtlyds, rondeller är ett kaos där man aldrig kan veta säkert folk näbbar sig in i rondellen en del är zoombifierade de dundrar bara rakt in, men alla kan begreppet fruktan, att jag kommer och att jag stannar inte!
En hyfsat maskulin bil hjälper till, körde små citybilar i några år och respekten hos medtrafikanterna var då betydligt lägre.
Det är mycket yta, stor bil och feta fälgar äger som det heter, jag har haft en del kul med en bekants svarta Cheva VAN med tonade rutor, den inger fruktan, folk ser inte helt vad som är i, kanske en tatuerad buse i skinnväst? Bäst att hålla sig skinnet och niga fint...

#4 • Uppdaterat: 2017-04-04 16:01
VW Polo 2012

Känner mig inte stressad i trafiken, men gillar inte köer. Har kört i Stockholmsområdet i hela mitt liv, så jag är van;)

#5 • Uppdaterat: 2017-04-04 16:02
LennartJ

Rätt tokigt att tro att man kommer fram snabbare med att köra som en idiot. Jämn fart är snabbaste sättet att komma fram. Starta några minuter tidigare, då har du hela tidsvinsten gratis.
Nu vet inte jag ifall stressade bilförare är inblandad i fler olyckor, annars vore en negativ bonus på försäkringspremien ett sätt att få dessa tänka till en extra gång.

#6 • Uppdaterat: 2017-04-04 17:07
Lyteskomik

Det är kul att vistas i trafiken. Det är kul att gå på zoo också.

#7 • Uppdaterat: 2017-04-04 17:30
Stefan Eriksson

Jag bor i Stockholm och ser och upplever trafikkaoset i huvudstaden. Infrastrukturen gällande kommunikationerna är mycket dålig. Essingeleden invigdes i slutet på 60 talet, Södra länken som inviges för 10-15 år sedan var underdimensionerad redan vid invigningen. Slussen som byggdes på 50 talet har länge varit underdimensionerad både för bil och kommunaltrafik. Var finns de politiker som inser att nya bostäder och arbetsplatser måste hålla någorlunda jämna steg med trafiksituationen? Det har blivit stressigare även i trafiken de senaste 10 åren, bl a av ovan nämnda skäl men jag tror att det även speglar ett hårdare samhällsklimat med större egoism och dålig attityd. De som kör såkallade premiumbilar SUV och vanliga bilar av fabrikat Audi, BMW, MB och stora amerikanska pickupper och SUVar är överlag fräckast i trafiken, är det andra trafikregler som gäller för dem?

#8 • Uppdaterat: 2017-04-04 17:44
Hans Berglund

Det fortfarande ganska lugn trafikmiljö i Norrbotten , det finns väl en viss del jobbtiderna morgon o kväll, frkörare och för korta avstånd det händer många onödiga olyckor av dessa 2 faktorer

#9 • Uppdaterat: 2017-04-04 17:51
adzam

Det är sjukligt aggressivt i dagens trafik..

#a • Uppdaterat: 2017-04-04 18:28
systembolaget

Det finns alldeles för många bilister som tror att de är dagens Björn Waldegård eller Stig Blomqvist, men de grabbarna kunde och kan köra bil,i motsats till många av dagens stressade bilister.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.