Nästa artikel
Bilfrågan: Assistance ej hundraprocentig
Bilfrågan

Bilfrågan: Assistance ej hundraprocentig

Publicerad 22 oktober 2020 (uppdaterad 22 oktober 2020)
Illustration: Johan Isaksson
"Det händer att bilen plötsligt bromsar hårt under en korsande väg med annan lägre hastighetsgräns." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Min bror har köpt en Passat årsmodell 2020 med headup-display och information av hastighetsskyltar. Han använder också möjligheten att bilen justerar hastigheten efter vilka hastighetsgränser som gäller. Men det visar sig att bilen inte läser av hastigheten från vägskyltarna via kameran i bilen. Man tar uppgiften från kartsystemet. Konsekvensen blir fel information om gällande hastighet. Dessutom händer det att bilen plötsligt bromsar hårt då han passerar under en korsande väg med annan lägre hastighetsgräns. VW anger att trafikskyltarna sitter i fel höjd som skäl. Han har inte fått någon återkoppling på vad man gör åt problemet. Det är viktigt att Vi Bilägare testar av tillförlitligheten i system som har med hastighet och körsäkerhet att göra.
Åke Sandberg    

Svar:
Det här är en aktuell fråga med tanke på bilarnas allt mer avancerade assistance-system. Så här svarar Marcus Thomasfolk, kommunikationschef för VW Group i Sverige: ”Rent tekniskt är denna funktion (prediktiv farthållning) ganska komplicerad och är en kombination av flera källor av indata. Systemet hämtar information både från skyltavläsning, kartdata samt uppgifter om vägens klassning.” Men det betyder också att systemet måste fungera med de förutsättningar som finns, exempelvis ändringar av en vägs klassning och hastighetsbegränsning, navigationssystemets senaste uppgradering och skyltavläsningen via en kamera, som exempelvis kan få syn på en avfarts hastighetssänkning. Men kameran kan ju också blockeras på grund av dålig sikt. Det händer ju också med kollisionsvarningssystem. Man kan alltså inte vänta sig en hundraprocentig funktion. Det var förmodligen också en av anledningarna till att det förslag (ISA) som lades fram inom EU – att bilar från och med 2022 skulle vara försedda med hastighetsanpassning som skulle göra det omöjligt att köra fortare än tillåtet – ändrades till att bli en upplysning om gällande fartgräns. Förutsättningarna för att göra bilen ansvarig för rätt hastighet finns inte ännu. Föraren är ansvarig för att bilen framförs i korrekt hastighet vad än assistance-systemet lämnar för uppgift.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2020-10-22 15:20
skånepågen

Vad har hänt med människan? Folk kan inte stava och uttrycka sig längre. Nu kan vi inte heller köra bil längre utan att ha alla dessa adhd hjälpmedel.

#9 • Uppdaterat: 2020-10-22 15:30
glimma-48

Jag brukar inte gilla katter men i detta fall håller jag helt med dej. Många av dagens människor/bilförare kan varken köra bil, stava eller skriva korrekt svenska. Det leder till ständiga missuppfattningar bl.a. Det är inte en bagatell.

#a • Uppdaterat: 2020-10-22 16:15
K_Klabbe

Folk har aldrig kunnat köra bil, tror snarare att genomsnittsnivån på folks bilkörande gått upp, men kanske att de riktigt bilintresserade blivit färre som andel av befolkningen. MEN, skyltavläsning kopplat till farthållare har ju inte med det att göra. Det är ju en bekvämlighetsfunktion och har inget med huruvida du kan köra bil eller inte att göra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.