Nästa artikel
Miljöbonusen hamnar i rikemansfickor: ”Ett klavertramp”
Krönika

Miljöbonusen hamnar i rikemansfickor: ”Ett klavertramp”

Publicerad 28 oktober 2020 (uppdaterad 28 oktober 2020)
Det behövs ett tak för hur dyr elbilen får vara för att ha rätt till bonus, tycker Niklas Carle.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det är inga småpengar det handlar om när bidragen delas ut till köpare av de allra finaste och trendigaste bilarna i landet.

Vi Bilägares granskning visar att köparna av den nya tidens snabbaste, lyxigaste och mest statustyngda fordon tagit emot över 420 miljoner kronor i statliga bidrag sedan systemet infördes 1 juli  2018.

Bidragssystemet är ett av stegen i jakten för att få ut miljövänligare bilar på våra vägar och på sikt göra landet klimatneutralt. Systemet är lättbegripligt – köp en bil med nollutsläpp – och du får 60 000 kronor som hjälp på traven.

På en liten eller medelstor bil, som skapt för ett fortsatt liv på privatmarknaden efter tjänstebilsåren, gör beloppet stor skillnad. Med en extra rabattknuff ökar utbudet av elbilar som går att pressas in under tio prisbasbelopp, och på privatmarknaden kan summan vara avgörande för en kund som överväger att lämna det fossila bakom sig.

Att stora delar av pengarna hamnar i fickorna på de som köper lyxbilar i miljonklassen kan dock inte ses som annat än ett klavertramp. 

För de som köper dessa dyra bilar är beloppet knappast avgörande (en uppsättning original vinterhjul till en Audi e-tron kostar cirka 45 000 kronor).

Som systemet ser ut i dag saknas vettiga stimulanser för de som befinner sig längre ner i konsumenthierarkin, och när regeringen nu står i begrepp att skjuta till ytterligare 130 miljoner till bonusbilarna finns fortfarande inget som hindrar en betydande del av kakan att hamna i fickorna hos ovanstående lyxkonsumenter. 

Sett i ett längre perspektiv är risken stor att beslutsfattarna kommer att undra vad de höll på med i början av elektrifieringseran. När räckviddshysterin lagt sig och man åter börjar titta på förbrukning – trots att bilen är eldriven – är det ett gäng ”törstiga” rackare staten subventionerat. 

Ett inköpstak på, säg 475 000 kronor, vore klädsamt. Robin Hood, var är du?

Läs också: Miljonregn över dyra elbilar: ”Det här behöver vi ändra”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2020-10-28 18:31
stigadam

Nja, det är väl som med en massa andra bidrag, barnbidrag till exempel får alla oberoende av inkomst.

#9 • Uppdaterat: 2021-11-15 09:42
Gäst (ej verifierad)

Precis så Bilräven, och för er allas andra info så ville jag redan för två år sen köpa en elbil, men för två år sen fanns inte en enda elbil för barnfamiljer, bortsett från Tesla model X, den hade vi inte råd med tyvärr, då den kostade från 1miljon kronor. Så för två år sen köpte vi en fossilt driven XC90 för ca 600k. NU har Skoda Enyaq, VW ID.4, Polestar 2 kommit, alla familjebils kandidater och prisklass som en vanlig knegare har råd med. Ska bli riktigt roligt att äntligen få börja köra på el, (om ett år när skoda levererar bilen tillslut), jag längtar tills jag gör min sista resa i livet till en bensinmack!

#a • Uppdaterat: 2020-10-28 18:46
T B

Har man köpt en bil för en miljon har man betalat 200 tusen kronor i moms. Man får tillbaka 60 av dem i "bonus". Staten behåller 140 tusen.

Få elbilar kostar dock en miljon nuförtiden, de flesta kostar 3-700 tusen.

Köper man Sveriges vanligaste elbil Renault Zoe för 360 tusen betalar man 72 tusen i moms och får tillbaka 60 tusen i elbilsbonus. Staten behåller 12 tusen.

Staten tjänar alltså tio gånger så mycket pengar på en som köper en elbil för en miljon än en som köper en för 360 tusen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.