Nästa artikel
Trafikpolisen rustas ned: "Inte tillräckligt sexigt"
Krönika

Trafikpolisen rustas ned: "Inte tillräckligt sexigt"

Publicerad 26 mars 2020
Göteborg har gått från 72 trafikpoliser i yttre tjänst till bara drygt tio.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Åren efter den stora omorganisationen av Sveriges poliskår 2015 duggade rapporterna tätt om en verksamhet i kaos. Många röster påtalade att trafikpolisen var en av de avdelningar som blivit kraftigt lidande och inte längre kunde utföra sitt uppdrag. 

Sedan dess har många larmklockor tystnat men några ljuder ännu. Problemen har nämligen inte försvunnit. När de specialiserade trafikenheterna avlövades och trafikpolisen blev allmänpoliser har arbetet på vägarna prioriterats ned.

Bland alla viktiga uppdrag som polisen ska utföra har trafikövervakningen fått stå tillbaka.

En av dem som varnar för följderna är Håkan Klingborg, trafikpolis med 25 års erfarenhet. I vårt senaste reportage kan du läsa hans vittnesmål om hur förarnas beteende förändras och hastigheterna trissas upp när trafikpolisen inte längre är synlig.

Håkan Klingborg menar att trafikövervakning inte uppfattas som tillräckligt ”sexigt” för att satsa på. I Göteborg har antalet trafikpoliser i yttre tjänst minskat från 72 personer på 1990-talet till cirka tio personer i dag. Detta trots att befolkningen i Göteborg ökat med upp mot 150 000 personer under samma tidsperiod.  

Nedrustningen av trafikpolisen visar sig också i statistiken över återkallade körkort. År 1990 drogs 30 055 körkort i Sverige. 2018 återkallades 34 617 körkort, en ökning med 13 procent. Men under perioden ökade den sammanlagda körsträckan för Sveriges fordon med drygt 24 procent, från 64,3 miljarder kilometer till 84,5 miljarder kilometer.

I förhållande till körsträckan har alltså risken att bli av med kortet minskat betydligt.

Jag tror inte att jämförelsevis färre återkallade kort beror på att svenska trafikanter blivit så mycket bättre på att följa reglerna. Jag tror färre återkallningar beror på att polisen inte längre hittar och stoppar dem som kör vårdslöst och farligt. Det är ingen gynnsam utveckling. 

Jag låter trafikpolis Håkan Klingborg få sista ordet:  

– Det är inte graden på straffet som avhåller från brott utan risken för upptäckt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2020-03-27 14:45
Elbilisten

#8: Ja, det är ju hemskt att även Svensson ska få blåsa och fiska fram körkortet. Bäst att fortsätta blinka med helljuset och gå med i Facebookgruppen "Vi som inte klarar en poliskontroll". Eller?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/polisens-fynd-vid-stora-trafikkontrollen-vapen-droger-och-dopningspreparat

#9 • Uppdaterat: 2020-03-27 15:07
Farbror Blå

Hade man rekryterat så pass många poliser som behövs för uppdraget hade Polimyndigheten sannolikt haft råd med att ha fler trafikpoliser på vägarna. Nu är det tyvärr så att staten inte velat lägga tillräckligt med pengar för att man ska ha råd med sådan "lyx".
Att ha en speciell polisutbildning för trafikpoliser tror jag inte på då det är fördelaktigt om trafikpoliser kan hantera andra ärenden också när trafikpoliser är de som finns närmast en akut uppkommen händelse. Det händer också att trafikpoliser självmant tar extra pass eller periodvis behöver stötta iningripandeverksamheten. Att skapa någon form av ordningsvakter som jobbar i trafiken (som nu är under utredning) tror jag inte heller på bl.a. därför att man ska vara medveten om att grovt kriminella individer sannolikt kommer att bli svåra att hantera för en sådan yrkeskår.

#a • Uppdaterat: 2020-03-27 17:59
Bilräven

On man förutsätter att svensken inte vill följa trafiklagar och inte att lagarna är fel satta, kommer man aldrig att lösa problemen.. Har man inställningen att Sverige ska ha en nollvision, men inte lära barn (och vuxna) trafikvett, så kommer man aldrig att lösa problemen.. Har man inställningen att politikerna vet mer än yrkestrafiken, så kommer man aldrig att lösa problemen, etc, etc...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.