Nästa artikel
Skilda åsikter om Nissan Interstar-fallet
VI BILÄGARES KONSUMENTRÄTT:

Skilda åsikter om Nissan Interstar-fallet

Publicerad 24 september 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Har Nissan-verkstaden gjort rätt eller fel i det här fallet med Sture Larssons Interstar?
Det är svårt att avgöra, enligt branschexperter som Vi Bilägare har talat med. Motorbranschens Riksförbund och Kontrollerad Bilverkstad har olika åsikter i frågan.
Det är skillnad på om man äger bilen som privatperson eller som företagare. I det första fallet gäller konsumentköplagen, i det andra är det köplagen som gäller.

Om man äger bilen som företagare och har en tvist med ett bilföretag prövas i regel inte detta av Allmänna reklamationsnämnden heller.

- Verkstaden har bevisbördan för vad kunden har beställt. Om man måste göra en vidare felsökning så är det verkstaden som måste kunna styrka att det är beställt. Det är en allmän princip att den som påstår att man ingått ett avtal måste bevisa att det är så, säger Martin Suserud, jurist på Konsumentverket.

- I det här fallet är det inte konsumentköplagen utan köplagen som gäller eftersom bilen ägs av en näringsidkare. Den ställer helt andra krav, där båda parter måste kunna bevisa lika mycket, säger Dan Olsson, rådgivare på Motorbranschens Riksförbund (MRF).

Han har blivit rådfrågad av Nissan-verkstaden i det här ärendet och fått deras version av händelsen.

- Såvitt jag kan bedöma har de gjort det här exemplariskt, helt korrekt. Det man möjligen kan fråga sig är om det verkligen är lönt att laga den här bilen med tanke på det dåliga skicket. Här krävs det många tusen kronor innan bilen är i körbart skick. Det skulle vara intressant om det här togs upp i domstol för att avgöras, säger Dan Olsson.

Nissan-verkstaden är ansluten till Kontrollerad Bilverkstad (KBV).
Är det vanligt att kunden inte får prisuppgift eller får veta i förhand vad reparationen kommer att kosta?
 
- Ja, det kan vi ju konstatera, det är ett påverkansarbete som vi jobbar mycket med. Det här är ett typiskt förbättringsområde för många verkstäder, säger Leif Fagerlund, VD för Kontrollererad Bilverkstad.

- Oavsett om man är privatperson eller företagare har man rätt till en offert på förhand och om det senare skulle avvika så måste man tala om det för kunden så att kunden får godkänna det.

15 procents avvikelse

Verkstaden får bara göra reparationer som avviker 15 procent jämfört med den överenskomna prisuppgiften, dock högst 1 000 kr, utan att kontakta kunden.

- Det här ska alla verkstäder som är anslutna till oss följa. Om man inte gör det är det uppenbarligen felaktigt, då sätter sig verkstaden i en dålig sits. Felsökningar i sig är komplicerade och innebär att banala fel ofta blir dyra att hitta, säger Leif Fagerlund.

Gör verkstaden rätt i att inte kunden får veta i förväg vad reparationen kommer att kosta, mer än vad timtaxan är?

- Det är då problem uppstår, om man inte informerar kunden hur lång tid det här beräknas ta. I det här fallet verkar det orimligt mycket, verkstaden definierar inte vad felsökning är. Då har verkstaden gjort ett dåligt jobb, det skulle man tala om från början, säger Leif Fagerlund.

- Det är en kommunikationsfråga, kunden har all anledning att vara förbannad i så fall. Om man inte kommer överens med verkstaden här så är det troligen domstolsförfarande som får avgöra det hela.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (5)
#6 • Uppdaterat: 2009-09-24 21:22
S-E S (ej verifierad)

Vad menas med "vad kunden har beställt"? Är det så att det är kunden som ska specificera vad verkstaden ska göra? Kunden representerar kunnskapen och verkstaden är lärlingen? Nej dra åt skogen! Lämnar man in en bil med vad man tycker är ett fel får kundmottagaren bekräfta att ett fel föreligger. Sedan reparerar verkstaden felet. Alla verkstadens gissningar ska vara gratis liksom alla i onödan utbytta delar inklusive arbetet. Alternativt återställ bilen till inlämnat skick, GRATIS.
Med dylika regler överlever endast de dugliga och resten får------?

#7 • Uppdaterat: 2009-09-24 22:41
Steve Andersson (ej verifierad)

Nissanverkstäder vill nog inte hålla på med lastbilarna, minns själv när jag fick min första Interstar efter en Master och verkstaden sa att vi kan ju inte de här bilarna kan du inte åka till Volvo för det är ju en Renault. De visste inte heller vilken milintervall det skulle vara på service. Var dessvärre tvungen att nyttja aukt verkstad då företaget hade serviceavtal med Nissan centralt.

#8 • Uppdaterat: 2009-09-25 00:40
Masa (ej verifierad)

Det krävs, utöver kunskap, lite sunt förnuft att förstå orimligheten i att en felsökning drar ut på tiden. Om man vill behålla kunden (kunder), skall man kontakta betalande parten senast då man inser, att kostnaden är på väg att bli oacceptabel. Över 2 000:- är orimligt! En utbildad bilmekaniker antas veta att säkringar kan gå sönder.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.