Nästa artikel
Rosttest: Honda Jazz (2016)
Rost

Rosttest: Honda Jazz (2016)

Publicerad 5 december 2016
Honda Jazz.
Att snåla in på behandlingen ses inte med blida ögon av Vi Biägares rostskyddsexpert.
Nej, det här duger inte. Täckkåporna undertill är av filt, inte plast, med en extra tjock och fuktsamlande massa till ljudisolering på insidan. Dessutom är det endast sparsamt behandlat med slitskydd undertill. Endast sista decimetern på avgassystemet är rostfritt. Även bränslepåfyllningsröret är i plåt.

Karossen är av ovanligt tunt lackad plåt med dåligt tätade hörn på huv, baklucka samt dörrar. Endast bakluckan har invändig behandling. Inte heller balkarna undertill är behandlade. Tröskellådan har nedåtvänd skarv med dålig tätning. Flera övriga skarvar är helt otätade.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg rost: 1 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.

Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.

Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.

Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.

Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.

Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-12-05 13:31
Vidstige

Betyg 1? Skulle vara intressant om Honda i Sverige fick kommentera det betyget.

Ironin i sammanhanget är att det är svårt att hitta nån mer driftsäker och problemfri bil än Honda Jazz!

Tyvärr riskerar ju Vi bilägares rostbetyg att resultera i att folk undviker bilen i Sverige, är det verkligen bra konsumentupplysning då?

#2 • Uppdaterat: 2016-12-05 14:23
HT19

Tyvärr riskerar ju Vi bilägares rostbetyg att resultera i att folk undviker bilen i Sverige, är det verkligen bra konsumentupplysning då?
Svar ja. Bilen kommer förmodligt börja rosta! Och om du nu har missat det så är det ett rosttest.

#3 • Uppdaterat: 2016-12-05 14:38
Hackenbush

Ändå lämnar de 12 års rostskyddsgaranti, måste finnas massor med kryphål i garantin om bilen är så dåligt rostskyddsbehandlad.

#4 • Uppdaterat: 2016-12-05 15:17
Vidstige

HT19, inte säkert det kommer bli några problem med rost ur funktionssynpunkt alls under dom 12 åren. Men det kan ju faktiskt också handla om att en kompletterande behandling skulle göra att det blev ett riktigt bra rostskydd enl dom som gör detta rostbetyg, men nu vet man ju inte ens det. Känslan blir ju att man ska unvika denna bil och det kan ju bara inte vara meningen, är ju bland det bästa du kan köpa om du vill ha en driftsäkert bli och dessutom en mycket bra smålbil överhuvudtaget!

#5 • Uppdaterat: 2016-12-05 15:31
HT19

Hade det varit bättre att inte gjort något rostskydds test då?

Nu yrar du mer än vanligt Vidstige...

#6 • Uppdaterat: 2016-12-05 15:38
Peugo

Håller med Vidstige, detta är inget test utan en vild gissning. Så har det åtminstone varit förut när man haft facit i hand.

#7 • Uppdaterat: 2016-12-05 15:39
Vidstige

HT19, ja jag undrar om detta test verkligen är lämpligt som ett test för nybilsköp. Det riskerar att lura folk. Kanske vore bättre att förpassa testet till avdelningen för begagnat tester.

#8 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Förefaller oöverstigligt svårt att begripa. Testet är en PROGNOS!! Handlar om sannolikheter där konstruktionslösningar som man erfarenhetsmässigt sedan tidigare vet fungerar/fungerar ej, bedöms.
Sedan utvisar tiden om det blir bättre eller sämre. Det sistnämnda brukar då resultera i en framtida sänkning av betyget så som skett fört.ex VW. Tycker dessa tester är mycket värdefulla och ger den eventuella köparen möjlighet att pruta till sig en rostskyddsbehandling i samband med affären. Tyska AutoBild gör långtester om minst 10000 mil. Därefter plockas bilarna ned i beståndsdelar och allt slitage dokumenteras. Yttre och invändigt rostskydd granskas, som hos VIB. Eventuella anmärkningar avseende krypande rost omfattar huvudsakligen japanska bilar, vare sig dom heter Honda, Toyota eller Lexus.

#9 • Uppdaterat: 2016-12-05 16:42
Vidstige

Lasse J, Vi bilägare granskade nyligen VW Golf som var 8 år gammal och det var kraftig rost i underredet, närmast värre än dom Prius man jämförde med. Vi biliägare fortsätter ge Golf 4 i betyg, fortsätter ge Prius 2 i betyg. Om man inte reviderar betygen efter verkligheten så är prognosen noll och inte värd. Nu är det ju förmodligen så att normala människor som läser såna här tester och ser dessa rostbetyg som trovärdiga, knappast blir sugna på att köpa en bil med 1 i betyg, eller hur? Tror du dom tänker, aha, om jag betalar själv för en kompletterande rostskyddsbehandling så kommer den ha ett utmärkt rostskydd? Nej, svenskar tänker inte så överlag och kompletterande rostskyddsehandlingar är ganska ovanliga här. Med moderna material är frågan om det ens behövs, Volvo har ju t.ex. slutat med det.

#a • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Som jag skrev ovan har äldre versioner av Golf fått betyget sänkt till en trea, dvs reviderat efter verkligheten. Nya Golf version 7 anses vara värd betyget 4. Rätt eller fel får framtiden utvisa. I VIB:s Volvo V 70 långtestbil kröp tydligen rosten rejält i balkarna, alltså fjärmat från ägarens blickar. Verkligheten stämde tydligen med larmet från några "visselblåsande" volvoanställda angående volvos försämrade rostskydd.
Volvo är därför knappast något sanningsvittne att hänvisa till vad gäller rostskydd. Har för övrigt inte en susning om hur folk tänker. Min övertygelse är emellertid att dom måste vara beredda att ta konsekvenserna av sina beslut.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.