Nästa artikel
Provkörning: Volvo XC90 D5 AWD Momentum (2015)
Provkörning

Provkörning: Volvo XC90 D5 AWD Momentum (2015)

Publicerad 10 mars 2015 (uppdaterad 7 april 2015)
Volvo XC90 i sin exklusivaste version, T8 Inskription från 745 900 kronor. Den här Volvon är knappast en folkbil.
Volvos ambition med nya XC90 har varit skyhög; bilen skulle bli säkrast och miljövänligast i sin klass. I många avseenden har man lyckats men det finns detaljer som väcker frågor.

Nervös? Ja, jag borde väl vara det egentligen, säger Volvo personvagnars vd Håkan Samuelsson när jag springer ihop med honom i samband med första provkörningen av nya XC90. 

– Om det här spricker så är det nog kört med allt, konstaterar Samuelsson torrt. Fast det tror jag inte att det gör! 

Vi ska provköra den första helt nya Volvon på väldigt länge.  Instrumenteringen är helt ny, tydlig och fungerar väldigt bra. Där mätarna vanligen brukar sitta är det kolsvart. Nyckelfritt tändningslås är standard och motorn startas med ett vred på mittkonsolen. Då tänds också de digitala instrumenten.  Rattspakarna är nya och betydligt mindre plastiga i känslan än de gamla. Överlag är interiören väldigt elegant i de topputrustade bilar vi får provköra. Massor av läder, fina sömmar, eleganta träinläggningar och skön, distinkt och dyr känsla i knappar och rattar. 

Åkkomforten är hög. Testbilarna är utrustade med luftfjädring som sväljer varje ojämnhet utan att bilen blir sladdrig. Motorljud och vindbrus är väl dämpade. Styrningen är lätt och snabb men inte särskilt känslig. Det är tydligt att Volvo prioriterat komfort framför krispiga köregenskaper även om XC90 absolut inte känns stor. Utan protester slinker den lätt runt även tvära böjar i hög fart. 

Allra gladast att ratta är XC90 med den motorsvagaste versionen D5. Dieselmotorn trycker ut ett respektingivande vridmoment som sätter god fart på ekipaget. Laddhybriden T8 erbjuder förstås ännu snabbare acceleration men batteri och elmotorer höjer vikten med dryga 200 kg vilket känns bakom ratten.  

På mittkonsolen sitter en av de stora nyheterna, Volvo Sensus, den pekskärm från vilken man styr klimatanläggning, mediefunktioner och diverse undersystem. Tack vare Sensus har man kunnat reducera antalet fysiska knappar. Skärmen visar fyra olika ”bilder” som man växlar mellan med en svepande gest, ungefär som man manövrerar en läsplatta. Tanken att ersätta vanliga knappar med tryckkänsliga skärmar är inte ny och Volvo inte ensamma. Men frågan är om en pekskärm är lättare att använda än en vanlig knapp? Jag tvivlar men möjligen är det en vanesak.

Säkerhet är Volvos paradgren.  En stor del av säkerhetsburen runt passagerarna är byggd i presshärdat borstål, det hårdaste stål som nu finns på marknaden. Autobroms som upptäcker och bromsar för cyklister och gångtrafikanter i mörker är standard. Vänstersvängsbromsen är en annan nyhet. Om föraren försöker svänga vänster trots möte, slår bilen själv till bromsarna och undviker därmed en olycka. Nytt är också elektriska bältessträckare samt stolar som skyddar mot ryggradsskador.

Jämfört med föregående generation XC90 har den nya bilen 13 cm längre axelavstånd. Det ger bättre utrymme för såväl passagerare som bagage. Alla stolar är nya och i framsätet sitter man förträffligt. Passagerarplatserna i sätesraderna två och tre utgörs av individuella stolar. Längst bak räcker takhöjden för upp till 170 cm långa passagerare. Sittdynan i andra raden är kortare än i framsätena men duger även för vuxna tack vare att man sitter ganska högt och slipper ha benen vikta som fällknivar. En brist är att det inte finns någonstans att stoppa undan bagageutrymmets insynsskydd. Därmed blir det problem om man får två oväntade passagerare som vill åka med. 

D5 och T6 har smidig åttastegs automatlåda och fyrhjulsdrift från Haldex som standard. Även om frigångshöjden är respektabla 24 cm är detta inga terrängbilar. Här finns inga lågväxlar eller låsbara differentialer. Kunderna till XC90 ägnar sig inte åt terrängkörning. Däremot färdas de ofta i stadstrafik och där kommer återigen bilens smidighet till sin rätt. Den känns betydligt mindre och lättare än vad faktabladet förespeglar. För att förbättra sikten har Volvo flyttat ned backspeglarna till dörrsidan. Det öppnar upp sikten kring vindrutestolparna.

Av de 50 000 bilar som ska byggas i år är 16 000 redan beställda. Kombinationen av säkerhet, komfort och miljöhänsyn är svårslagen. Kunderna lär bli nöjda om bara de lär sig hantera den där pekskärmen. 

FAKTA Volvo XC90 D5 AWD Momentum

PRIS, FRÅN KR: 554 000.

MODELL:  5-dörrars 7-sitsig suv.

SÄLJSTART: Maj (beställningsbar). 

MÅTT, CM: L 495/B 200,8 (infällda speglar)/H 178.

MARKFRIGÅNG, CM: 23,8

TJÄNSTEVIKT, KG: Från 2 078.

MAX DRAGVIKT, KG: 2 700.

MOTOR: Fyrcylindrig diesel. Dubbla turbo. Volym 1 969 cm3. Max effekt 225 hk vid 4 250 v/min. Max vridmoment 470 Nm från 1 750 v/min.  

KRAFTÖVERFÖRING: 8-stegs automatlåda. Konstant fyrhjulsdrift Haldex. 

PRESTANDA: Toppfart 220 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 7,8 s. 

DEKLARERAD FÖRBRUKNING: 5,7 l/100 km blandad körning.

CO2-UTSLÄPP: 149 g/km.

KONKURRENTER: Audi Q7, BMW X5,  Mercedes ML, Lexus RX 450h.



Vad nytt?

Helt ny bil.

För vem?

50 000 suvkunder över hela världen.   



Plus:

Säkerhet, komfort, förbrukning.

Minus:

Pekskärm kräver tillvänjning. 

 



 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2015-03-10 19:18
silvergranen

Sitter ju en moppemotor i den så inte så konstigt att den drar under litern:)
Sätt i en redig V8 så får du upp den också runt litern!
220 i toppfart känns b!

#9 • Uppdaterat: 2015-03-10 19:35
hx30

Prestigelös, Du har rätt... det gäller inte bara XC90, utan hela segmentet "riktiga" SUV's. Det är klumpiga, tunga och höga. De passar inte riktigt in med vanliga personbilar tycker jag. Höjden på den är en sak som indirekt sätter säkerheten ur spel på vanliga bilar, speciellt i sidokollisioner. Tyngden är ett annat problem som för med sig massor med nackdelar. Trots alla nackdelar (som jag inte orkar rada upp för de är så många) köper alla SUV för att de är rädda. Vem vågar åka runt i en praktisk kombi bil med en vikt på 1200-1400 kg när folket köper stora SUV's på 1900 kg och uppåt?. Detta kommer att eskalera. Tänk om utvecklingen kunde gjort att vi istället fick fordon som var lättare, säkrare och som vägde ungefär lika mycket som att om kollisionen är ett faktum delar man på krockenergin och båda parter överlever.

#a • Uppdaterat: 2015-03-10 21:26
DanielK

Hultarn mfl. man får alltid dra minst 750 kg.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.