Nästa artikel
Provkörning: Skoda Superb Combi (2015)
Provkörning

Provkörning: Skoda Superb Combi (2015)

Publicerad 20 september 2015 (uppdaterad 21 september 2015)
Nya Superb Combi är en rymlig och bekväm bil som kommer att hitta nya kunder i kombilandet Sverige.
Skoda har gjort det mesta rätt med nya Superb Combi. Fin komfort, goda utrymmen och hög säkerhetsnivå kommer att skörda segrar bland tjänstebilskunderna.
Med den nya generationen Superb har Skoda flyttat fram sina positioner ytterligare. Redan tidigare tillhörde baksätet de rymligaste i bilvärlden och med tredje generationen, byggd av VW-gruppens MQB-Meccano, har utrymmet förbättrats ytterligare. Knäutrymmet är detsamma som hos föregångaren men armbågsutrymmet har ökat med fyra cm i framsätet och sju i baksätet. Om bilen utrustades med glastak inkräktade det en del på huvudutrymmet för långa passagerare i den förra generationen Superb Combi. I den nya har huvudutrymmet i baksätet förbättrats med ytterligare 2,5 cm vilket gör att baksätespassagerarna nu måste vara riktigt långa för att slå i taket.
 
Tidigare generationen Superb led också av att chassits ganska hårda inställning reducerade komforten, särskilt på sämre vägar. Nya Superb Combi bjuder på helt andra toner, i alla fall i de testbilar som var tillgängliga vid vår provkörning. Alla dessa var extrautrustade med det adaptiva chassisystemet DCC (pris 8 900 kr) som individuellt och kontinuerligt justerar dämpningen på varje stötdämpare för sig. DCC anpassar sig efter vilken körprofil föraren valt. I läget ”Comfort” gungar man fram som i en gammal amerikanare medan ”Sport” erbjuder pigga reaktioner och nära kontakt med underlaget.

Även däckbullret ska ha dämpats, något vi kommer att kontrollera när vi testar den mot konkurrenterna på svensk mark.

Bakom ratten upplevs Superb som betydligt lättare och nättare än vad den är. Styrningen har fin känslighet, sikten är bra och förarmiljön utmärkt. Vår provbil var utrustad med VW-koncernens tysta och smidiga 1,4-liters bensinturbo som trots sin ringa volym ger rejält med kraft redan från låga varv.

Den sexväxlade manuella lådan har rejäla slag mellan lägena men är lättjobbad. Fyrhjulsdriften från Haldex fick vi inte möjlighet att sätta på några hårdare prov men pristillägget är rimliga 7 000 kr. Med fyrhjulsdrift ökar den deklarerade bränsleförbrukningen med 0,6 l/100 km, jämfört med motsvarande tvåhjulsdrivna version.
 
Lastutrymmet då, det är väl därför man väljer en kombi? Jo, även det har blivit större. Med baksätet uppfällt ryms 660 liter (+27 l jämfört med föregående modell) och med sätet nedfällt klarar Superb kombi 1 950 l (+85 l). Det är givetvis bra men tänk om Skoda låtit bli att ge bakrutan så kraftig lutning och istället satsat på en mer rak avslutning, i stil med Volvo.

Bagageutrymmet är smart inrett med krokar, löstagbar ficklampa, lastförankring samt lastgolv som är ställbart i höjdled. Fäller man fram baksätet och lyfter upp golvet i sitt högsta läge, bildas en helt plan lastyta. Även främre passagerarstolen kan fällas och då ryms upp till 3,1 meter långa föremål i kupén.

Säkerhetsutrustningen är omfattande med autobroms och adaptiv farthållare som standard. Priset ligger något under konkurrenterna men skillnaden har krympt. Fortfarande ger dock Superb Combi väldigt mycket bil för pengarna.

Diskutera: Vad tycker du om Skoda Superb Combi?
Skoda Superb Combi TSI 150 4X4 Ambition

Pris, kr från: 286 000.

Modell: Femdörrars, femsitsig kombi.

Säljstart: September/oktober.

Mått, cm: L 486/B 186/H 148.

Tjänstevikt, kg: 1 525.

Motor: Fyrcylindrig direktinsprutad bensinturbo. Volym 1 395 cm3. Max effekt 150 hk vid 5 000 v/min. Max vridmoment 250 Nm från 1 500 v/min.

Kraftöverföring: Haldex 5 fyrhjulsdrift. Sexväxlad manuell låda.

Prestanda: Toppfart 213 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 9,1 s.

Deklarerad förbrukning: 5,6 l/100 km.

CO2-utsläpp: 129 g/km.

Konkurrenter: Volvo V70, Ford Mondeo, Mazda6, VW Passat, Toyota Avensis.

Plus: Utrymmen, komfort (med DCC), omfattande säkerhetssystem.

Minus: Mindre sluttande bakruta hade gett ännu mer plats.



Vad nytt? Helt ny bil.

För vem? Tjänstebilsförare som struntar i det där med varumärken.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-09-20 10:59
lsoderlund

Jag tror denna bil kommer att ta ganska så stora marknadsandelar, framförallt bland privatköparna. Jag själv kommer nog sikta in mig på en superb combi när dem funnits något år, och då en bättre begagnad som gått kring 1000mil.

Dem som får välja tjänstebil och som får välja skoda som märke (absolut inte alla) har väl ett ganska lätt val i val av tjänstebil, förutsatt att förmånsvärdet blir normalt. Jag menar, svårt att se vad konkurrenterna är bättre på?

#2 • Uppdaterat: 2015-09-20 12:45
Team67

Det är märkligt vad mycket korkat folk det måste finnas, om man vet om att VAG bilarna håller dålig kvalité och ändå köper dem.

Det är trots allt så att har man en dålig produkt så köps den inte!
Är man en av världen största tillverkare av bilar så har man inte så dåliga produkter som många vill göra skenet av.

Det som dock måste bli bättre är kundbemötande och verkstäderna. (Tyvärr en Tysk åkomma)

#3 • Uppdaterat: 2015-09-20 13:04
Roy J

Gillar Superb!
Men jag skulle nöja mig med kombikupén. Snyggare och för mig fullt tillräckligt med lastutrymme.

#4 • Uppdaterat: 2015-09-20 15:40
Simon no1

brut 33, håller med dig, köper man en Volvo så måste man vara totalt ointresserad av bilar, ful och dyr och en dussinvara ;)

#5 • Uppdaterat: 2015-09-20 15:59
Styggavargen

c k, du är rolig du.. Avensis som tjänstebil?... de kan inte vara många, och har nog aldrig heller varit. De väljer andra märken än Toyota.

#6 • Uppdaterat: 2015-09-20 18:49
quattron

Vid mitt förra byte av tjänstevagn provade jag seriöst Octavia Scouten precis när den släpptes för ca ett år sedan. En riktigt trevlig bil på många sätt, men precis som alla andra Skoda jag provat är sittkomforten det som fäller det absoluta avgörandet. Att gå från Volvos säte till en Skodas funkar bara inte, åtminstone inte om man ska kunna sitta i bilen tre-fyra dagar i veckan. Jag provade Superben också, med samma resultat. Undrar om det har blivit bättre i den nya? Enligt uppgift samma stomme i samtliga VW-bilar fast olika utförande o stoppning. I Audisäten satt jag också dagarna i ända utan problem.

#7 • Uppdaterat: 2015-09-20 23:03
Skodaägare

Ännu mer benutrymme i baksätet, behövs det? Jag som är 1.85 hade oceaner av plats bakom förarstolen inställd för mig i gamla Superben. Håller med om fjädringen. Den var bra över större hinder som fartgupp, men bedrövlig över skarpa kanter. Det smällde och slog nåt erbarmligt i bilen. Och däcksbullret på grov asfalt var inte heller att leka med. Hoppas de bara fått ordning på TSI-motorernas oljeförbrukning. Den sluttande bakrutan är idiotisk! Vår undulatbur gick inte in i bagaget, fick ställa den i baksätet. Den rymdes däremot i en BMW 1-serie...

#8 • Uppdaterat: 2015-09-21 08:35
Bortom

Vilka är så barnsliga att sitta där och trycka 50-100ggr på gasa-bromsa knapparna?? Väx gärna upp!

#9 • Uppdaterat: 2015-09-21 15:31
Christer_2

"Vår provbil var utrustad med VW-koncernens tysta och smidiga 1,4-liters bensinturbo som trots sin ringa volym ger rejält med kraft redan från låga varv."
Att nämna den motorn i de ordalagen utan att kommentera huruvida de kommit tillrätta med de omskrivna problemen den dragits med borde väl närmast vara tjänstefel! :)

#a • Uppdaterat: 2015-09-21 17:56
Axa

Christer_2: om du menar kamkedjeproblemet så är det numera kamrem. Tror de gick tillbaka på kamrem 2011/2012.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.